Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Poetin zinspeelt op exportbeperkingen graan

18 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese en Amerikaanse graanmarkt lopen uit de pas. Op de Matif leverde tarwe weer wat in terwijl op de CBoT de blik weer naar boven is gericht. Goede exportcijfers gaven de markt in de VS een stimulans terwijl de Europese daar nauwelijks op reageerde. Ook Poetin roerde zich nadrukkelijk op de granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €0,75 in en sloot op €286,75 per ton. Op de CBoT steeg het tarwecontract met 1,1% naar 7.51¾ per bushel. Maïs pluste 1,5% op de beurs in Chicago. Soja liet ook een stijging zien maar was met 0,8% net wat minder groot dan in de granen.

De EU exporteerde dit seizoen tot 15 januari 17,67 miljoen ton tarwe. Dat is 6% meer dan vorig seizoen toen de teller op 16,63 miljoen ton stond over dezelfde periode. Frankrijk is met afstand de grootste tarwe-exporteur met 7,5 miljoen ton. Daarachter volgen Duitsland en Roemenië met elk 2,01 miljoen ton. Marokko, Algerije en Egypte zijn de grootste afnemers van tarwe uit de EU. Ondanks de goedlopende export deed de tarwenotering op de Matif gisteren een stapje terug. Het USDA kwam gisteren ook met de wekelijkse exportcijfers. Met een weekexport van 774.461 ton maïs en 2,075 miljoen ton soja lag de export van de VS boven de verwachting van de markt en dat gaf steun aan de prijzen volgens verschillende analisten.

Voedselzekerheid
De Russische president Poetin liet gisteren weten dat Rusland een stabiele voedselvoorraad zal moeten aanhouden, indien nodig met exportbeperkende maatregelen. Volgens Poetin heeft het agrocomplex een belangrijke bijdrage geleverd aan de weerbaarheid van de Russische economie. "We moeten er natuurlijk voor zorgen dat de sector kan blijven draaien, winst kan maken en kan investeren in de oogst van 2023", aldus de president tijdens het uitgezonden kabinetsoverleg. "We kunnen niet toestaan dat alles naar het buitenland wordt gesleept. Ondanks alle logistieke beperkingen op vracht, op verzekering, vliegt het er toch allemaal uit."

De oogst van 2023 is nog onzeker en Poetin haalde het zachte weer in het Europese deel van Rusland aan en de vorst in Centraal-Azië. Daarom zijn stabiele reserves absoluut noodzakelijk volgens de president. Op welke maatregelen het Kremlin precies zint om de voedselzekerheid van Rusland veilig te stellen, liet Poetin in het midden. Poetin gaf volgens analisten wel een duidelijk signaal af dat de geopolitieke onzekerheid in het Zwarte Zeegebied zeker nog niet achter de rug is.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden