De granenmarkt sloot de afgelopen handelssessie in het rood. Areaalcijfers uit de VS en gunstig weer in Zuid-Amerika drukten de prijzen. In zekere zin blijft de granenmarkt een echte weermarkt, maar ook zorgen over rente en economische groei krijgen weer vat op de markt.
Het maartcontract voor tarwe sloot gisteren met €4 lager op €284 per ton. Daarmee kijkt de markt na een paar dagen van voorzichtig herstel weer naar beneden. Ook op de CBoT deed tarwe een stap terug. Het maartcontract kwam de afgelopen handelssessie 1,1% lager uit op $7.34½ per bushel. Maïs en soja zaten eveneens in de mineur en kwam beide 0,6% lager uit ten opzichte van de vorige slotkoers.
De stemming op de tarwemarkt werd gedrukt door de areaalverwachtingen uit een enquête van Farm Futures. Het totale tarweareaal groeit volgens het marktbureau met 6,8% ten opzichte van vorige seizoen naar 48.840 miljoen acres (circa 19.765 miljoen hectare). Het areaal met wintertarwe neemt volgens de enquête toe met 4,9% naar 34.892 miljoen acres (circa 14,120 miljoen hectare) ten opzichte van 2022. De schatting van Farm Futures komt wel lager uit dan die van het USDA dat in een publicatie van 12 januari rekende op 36,95 miljoen acres (circa 14,953 miljoen hectare). De totale oppervlakte zomertarwe groei volgens Futures met 11,9% naar 13,948 miljoen acres (circa 5,644 miljoen hectare). Maïs en soja lieten een kleine uitbreiding zien in areaal, met respectievelijk 2,2% en 1,7% ten opzichte van vorig seizoen. De cijfers van Farm Futures zijn gebaseerd op 560 respondenten.
Droogte
Areaal is één, maar net zo belangrijk zijn de opbrengsten per hectare. En daarvoor liggen de kaarten minder gunstig geschud. In de belangrijke wintertarwestaten Kansas, Oklahoma en Texas is en blijft het erg droog. Noordelijker lijkt het bodemvocht beter aangevuld te worden door sneeuwval.
Op de soja- en maïsmarkten blijft Zuid-Amerika de stemming domineren. Een grote verwachte oogst in Brazilië en broodnodige regen in de verwachtingen voor Argentinië speelde volgens analisten een grote rol bij de dalende trend in maïs en sojaprijzen. Verder spelen ook de zorgen over beperkte economische groei of een recessie steken weer de kop op. Vooral de speculaties over forse renteverhogingen van de centrale banken geven het vertrouwen in de economische groei bepaald geen steun. De graanbeurs van Buenos Aires sneed gisteren nog verder in de opbrengstprognose voor maïs en die komt door de droogte nu uit op 44,5 miljoen ton voor deze teelcyclus in 2022/2023. 88,6% van het geplande maïsareaal zit in Argentinië in de grond volgens de beurs en 95,5% van de soja.