Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Neerslag en zacht weer drukken tarweprijs omlaag

24 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt kreeg de afgelopen handelssessie een flinke tik te verwerken. Gunstig weer in zowel Amerika als in Europa zette met name de tarweprijzen flink onder druk. In India vliegen de tarweprijzen daarentegen omhoog. Daar valt het aanbod tarwe tegen terwijl de vraag onverminderd goed blijft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe zakte op de Matif gisteren naar €279,25 per ton. Dat is €5,50 lager dan afgelopen vrijdag. Op de CBoT verloor tarwe 2,9% en sloot op $7.20 per bushel. Maïs sloot 1,5% lager en soja deed een stap terug met 1,1%.

Sneeuw en regen op de prairies in de VS zette de tarwenoteringen onder druk volgens analisten. De tarwe heeft daar tot nu toe te lijden gehad onder droogte en de neerslag van de afgelopen dagen brengt daar verlichting. Verder zorgt de sneeuw voor een beschermende deken op de wintertarwe tegen het koude weer dat voor later deze week wordt voorspeld in delen van de VS. In Europa heeft de vorst van rond de kerst weinig tot geen schade veroorzaakt aan de wintergranen. Dat schrijft althans het JRC instituut van de Europese Commissie in het gisteren gepubliceerde Mars-bulletin. De relatief hoge temperaturen in de afgelopen weken maakt graan wel kwetsbaar voor een eventuele koudere periode later deze winter, waarschuwt het JRC. Een echte koude periode wordt overigens niet verwacht door het JRC. Deze week blijven de temperaturen in West-Europa rond het meerjarige gemiddelde hangen en in Oost-Europa liggen de temperaturen hoger dan gemiddeld. Voor februari verwacht het instituut in het Mars-bulletin zachtere temperaturen dan gemiddeld in deze maand.

India worstelt met een tarwetekort
Waar in de VS en Europa de tarweprijzen onder druk staan, vliegt de prijs in India juist omhoog. De Indiase overheid doet sinds de Russische invasie in Oekraïne waardoor de internationale graanprijzen omhoog schoten verwoede pogingen de binnenlandse graanprijzen in toom te houden. Na extreem hoge temperaturen tijdens het groeiseizoen stelde de Indiase overheid bijvoorbeeld een exportverbod op tarwe in. Hoewel India een relatief kleine speler is op de wereldtarwemarkt is het wel de op één na grootste tarweproducent ter wereld. Ondanks het exportverbod is er krapte op de tarwemarkt. "Boeren hebben hun tarwe verkocht, handelaren lopen uit hun voorraad, maar de vraag blijft robuust", zegt een Indiase graanhandelaar tegen Reuters. Zelfs grote maalderijen hebben volgens bronnen moeite om aan voldoende tarwe te komen en worstelen met de hoge prijzen.

De Indiase overheid heeft interventievoorraden, maar stelt het vrijgeven van die voorraad uit. De prijs op de Indore-beurs, een van de benchmarks in India, steeg daarom deze maand al met 7% naar omgerekend €331 per ton. Op de beurs in New Delhi steeg de tarweprijs gisteren met 2% naar omgerekend €355 per ton, een nieuwe recordprijs. De stijgende trend in de Indiase tarweprijzen is nog niet ten einde volgens verschillende bronnen. Naar verluidt zou de Indiase regering 2 tot 3 miljoen ton tarwe uit de interventievoorraden op de markt willen brengen om de prijzen op de binnenlandse markt omlaag te brengen. De overheid heeft echter weinig speelruimte door relatief kleine interventievoorraden volgens handelaren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden