Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt kijkt weer voorzichtig omhoog

25 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Door neerslag begin deze week in Noord- en Zuid-Amerika werd eerder deze week de risicopremie in de graanprijzen verlaagd. De lagere prijzen trokken afgelopen handelssessie weer kopers aan. Verder gaven exportcijfers de tarwekoers op de Matif steun. Ook het weer in Zuid-Amerika blijft de gemoederen op de granenmarkt bezig houden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif pluste gisteren €2,50 om te sluiten op €281,75 per ton. Ook op de CBoT heeft tarwe de weg naar boven gevonden. In Chicago sloot tarwe 2% hoger op $7.34½ per bushel. Maïs kwam 1,6% hoger uit en sloot op $6.77 per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts en 0,1% lager.

De dip in de tarweprijzen eerder deze week trok koopjesjager die gisteren hun slag sloegen volgens verschillende analisten. Daarnaast gaven de Europese tarwe-exportcijfers de Matif extra steun. Dit seizoen is er tot en met 22 januari door de EU 18,14 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is 6% meer vergeleken met vorig seizoen, toen de teller op 17,1 miljoen ton stond. De export van gerst blijft fors achter op vorig seizoen. Tot nu toe is er 3,09 miljoen ton gerst uitgevoerd, tegen 5,17 miljoen ton vorig seizoen. Tegelijkertijd is er 81% meer maïs geïmporteerd door de EU-lidstaten. Het totaal dit seizoen tot 22 januari staat op 16,13 miljoen ton maïs. Vorig seizoen was dat 9,91 miljoen ton.

Oneerlijke concurrentie
De extra maïsimport hangt volgens verschillende analisten samen met de oorlog in Oekraïne. Er komt daardoor relatief veel maïs over land en via de Donau de EU binnen. Dat zorgt overigens voor onvrede bij boeren in verschillende landen in het oosten van de EU. De Europese Commissie heeft ingezet op alternatieve graancorridors om de Oekraïense export overeind te ondanks de problemen aan de Zwarte Zee. Relatief veel maïs vindt zijn weg naar Europa via deze wegen. Oekraïense boeren en handelaren bieden deze maïs aan voor 'dumpprijzen' volgens enkele analisten. Door het grote aanbod van maïs uit Oekraïne kunnen boeren en handelaren in bijvoorbeeld Polen of Roemenië hun eigen maïsoogst moeilijk kwijt. Zij vinden dat er te weinig aandacht is voor de gevolgen van het Europese beleid op de lokale agrarische markt en dat Oost-Europese boeren nu kampen met oneerlijke concurrentie van hun collega's uit Oekraïne.

Dat soja in tegenstelling tot maïs en tarwe vooral zijwaarts beweegt komt volgens analisten door regen in Zuid-Amerika. Vooral in het droge Argentinië is eindelijk regen van betekenis gevallen. De graanbeurs van Rosario schrijft in de marktupdate dat er de afgelopen dagen meer regen is gevallen dan in de meest optimistische weerberichten werd voorspeld. Op sommige plekken is meer dan 125 millimeter gevallen. Toch waarschuwt de beurs dat we niet te optimistisch moeten worden over de positieve effecten van het water op de oogstprognoses in Argentinië. Maar 15% van de Pampa-regio kreeg meer dan 45 millimeter. Voor Santa Fe en Cordoba liggen die percentages op respectievelijk 5% en 3% en er zijn ook delen in het land die helemaal geen neerslag hebben gehad. In Het noorden van Brazilië zitten boeren voorlopig niet meer te wachten op regen. Het begint daar aan de natte kant te worden voor de volgteelt maïs na een eerste teelt van soja.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden