Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Krappe voorraden geven de granenmarkt steun

27 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt heeft de stijgende lijn te pakken. Extra onrust in Oekraïne door de levering van Duitse tanks, zorgen over een krappe beschikbaarheid van granen op de wereldmarkt en een gezonde vraag geven de markt steun. Berichten over een weersverbetering, maar ook een grote oogst in Australië doen daar weinig aan af.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,25 hoger op €288,75 per ton. Op de CBoT steeg tarwe naar $7.52½ per bushel, een stijging van 1,5% ten opzichte van het slot een dag eerder. Maïs en soja zaten eveneens in de plus op de beurs in Chicago met respectievelijk 1,1% en 1,4%.

De oorlog in Oekraïne blijft een dominante factor, met name op de tarwemarkt. De vrees dat het conflict verder oplaait door onder meer de levering van extra oorlogstuig, drijft de prijzen op. Die stemming werd gisteren nog wat versterkt door de opbrengstprognoses voor de oogst van 2023 door het Oekraïense comité van graanhandelaren UGA. Doordat boeren minder tarwe en maïs zaaien komt de totale Oekraïense oogst komend seizoen niet verder dan 18 miljoen ton maïs en 16 miljoen ton tarwe. Volgens de gegevens van de Oekraïense ministerie van Landbouw kwam de tarweoogst in 2022 uit op circa 20 ton en de maïsoogst 22 tot 23 miljoen ton. De totale productie van granen en oliehoudende zaden kan volgens UGA voor de komende oogst terug zakken tot circa 50 miljoen ton. Ter vergelijking: de oogst van 2022 wordt geschat op 67 miljoen ton en in 2021, het laatste jaar voor de oorlog, werd er 106 miljoen ton graan geoogst. Daarbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat door een gunstig groeiseizoen de oogst van 2021 ver bovengemiddeld was.

Onmogelijke voorraad
Mark Jekanowski, voorzitter van de afdeling binnen het USDA dat onder andere het Wasde-rapport publiceert, zette gisteren tijdens een graanconferentie in Parijs georganiseerd Argus Media grote vraagtekens bij de Russische graanvoorraadcijfers zoals die door de officiële autoriteiten worden gepresenteerd. Een tarweoogst van meer dan 104 miljoen ton is volgens Jekanowski niet mogelijk gezien het weer tijdens het groeiseizoen en de in het verleden behaalde oogsten. Het USDA hield de Russische tarweoogst daarom op 91 miljoen ton, wat overigens nog steeds een uitstekend resultaat is.

Australië heeft eveneens een goede graanoogst achter de rug. Volgens de attaché van het USDA in Australië stevent het land af op de derde achtereenvolgende recordoogst. Voor tarwe wordt de totale oogst op 37 miljoen ton geschat en voor gerst op 13,5 miljoen ton. In West- en Zuid-Australië verliep het groeiseizoen bijna perfect, wat resulteerde in hoge opbrengsten. Tegenover de hoge opbrengsten daar stonden wel iets tegenvallende opbrengsten in New South Wales en Victoria door overstromingen in september en oktober.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden