Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Droogte decimeert Argentijnse sojaoogst

1 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Op de tarwemarkt hebben analisten de blik gericht op de kou in de VS. Die zou flinke schade kunnen toebrengen aan de wintertarwe. In Europa lijkt dat nieuwe overigens maar beperkt effect op de koers te hebben. Soja vindt op het moment steun door de droogte in Argentinië. De problemen zijn daar inmiddels zo groot dat de overheid economische maatregelen neemt om de landbouwbedrijven overeind te houden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif liet gisteren een minimale plus zien van €0,25 en kwam daarmee uit op €287,75 per ton. Op de CBoT zat tarwe steviger in de lift en kwam 1,2% hoger uit op $7.61¼ per bushel. De sojanotering bewoog vooral zijwaarts en maïs leverde 0,6% in om te sluiten op $6.79¾ per bushel.

Koud weer in de VS geeft de tarwekoers in Chicago steun. Verder ijlt het effect van de data over het stand de wintertarwe nog na op de Amerikaanse markt. Vooral in Oklahoma is de conditie van het gewas flink afgewaardeerd. Jordanië heeft 60.000 ton tarwe gekocht in een tender. Volgens handelaren komt de tarwe uit het Zwarte Zee gebied. Ook de Egyptische staatsinkoper GASC begeeft zich weer op de tarwemarkt. GASC kondigde gisteren aan dat er een tender open is gesteld voor de aankoop van tarwe. Brazilië voerde minder tarwe uit dan verwacht. De Braziliaanse vereniging van graanexporteurs Anec maakte bekend dat er in januari 784.235 ton tarwe is geëxporteerd. In de prognose van vorige week ging Anes nog uit van een export van 803.813 ton voor januari.

Droogte houdt huis
De sojamarkt vindt vooral steun in berichten uit Zuid-Amerika. De attaché van het Amerikaanse ministerie van Landbouw in Buenos Aires stelt dat droogte en hitte flink hebben huisgehouden. Vooral de eerste teelt soja (in delen Argentinië worden twee teelten gedaan in één teeltjaar) heeft het flink voor de kiezen gehad. De neerslag die recent is gevallen betekent uitstel van executie voor de volgteelt soja, maar het weer moet wel erg meezitten in februari wil het gewas echt herstellen. De totale sojaoogst voor het seizoen 2022/23 wordt door de attaché op 36 miljoen ton geschat. Dat is 9,5 miljoen ton lager dan in de januari-editie van het Wasde-rapport van het USDA.

Het Argentijnse ministerie van Economische Zaken ziet zich genoodzaakt een steunprogramma op te zetten voor de door droogte getroffen boeren. Minister Sergio Massa maakt bekend 5 miljard peso (circa €24,6 miljoen) beschikbaar te hebben voor boeren in de door droogte getroffen regio's. Daarnaast worden aanvullende maatregelen genomen, zoals tijdelijke schorsing van de inkomstenbelasting, lagere rentes en extra subsidie. "Ik weet dat ik daarmee niet volledig tegemoet kom aan de wensen maar dit is wat we kunnen doen", schrijft Massa in een verklaring.

In Brazilië verwacht de attaché van het USDA juist een recordgraanoogst. De maïsoogst voor seizoen 2022/23 wordt geschat op 125,5 miljoen ton. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van vorig seizoen. Voor tarwe wordt een recordoogst verwacht van 9,6 miljoen ton. Rijst is minder populair bij de Braziliaanse boeren. Hoge teeltkosten en kleinere marges schrikken boeren af en de rijstoogst komt daardoor 1,4% lager uit vergeleken met vorig seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden