Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Politieke onrust wint aan invloed op de granenmarkt

7 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

In Europa zit de tarwekoers voorzichtig in de lift terwijl in de VS de notering juist een stapje terug deed. De markt verwerkte daarmee de nieuwste exportcijfers uit zowel de VS als Oekraïne. Op de langere termijn kunnen geopolitiek ontwikkelingen de markt nog weleens verrassen, zo waarschuwen enkele analisten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €4 hoger op €288,50 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 0,9% in en kwam daarmee uit op $7.50¼ per bushel. Ook de sojanotering deed met 0,7% een stapje terug naar $15.21¼ per bushel. Maïs liet een stijging zien op de beurs en Chicago en pluste 0,2% om te sluiten op $6.79 per bushel.

De dalende tarweprijs op de CBoT wekt bij sommige analisten verbazing. Uit de wekelijkse exportcijfers blijkt dat er afgelopen week 536.000 ton tarwe is geëxporteerd. Dat is boven verwachting van de handel die rekende op een uitvoer tussen de 300.000 tot 525.000 ton tarwe. Vergeleken met vorig seizoen loopt de export dit seizoen overigens nog wel 2,1% achter.

De graanuitvoer uit Oekraïne loopt behoorlijk achter op vorig seizoen. Volgens de gegevens van het Oekraïense ministerie van Landbouw is er in seizoen 2022/23 tot nu toe 27,7 miljoen graan geëxporteerd. Vorig seizoen stond de teller rond deze tijd op 39,2 miljoen ton. Van het geëxporteerde graan is 9,9 miljoen ton tarwe, 15,9 miljoen ton maïs en 1,8 miljoen ton gerst. De export in de eerste week van februari komt uit op 714.000 ton volgen het ministerie en loopt daarmee nipt achter op vorig jaar toen in dezelfde periode 740.000 ton graan werd uitgevoerd. De totale graanexport voor het lopende seizoen wordt geraamd op 51 miljoen ton. Vorig seizoen kwam de export uit op 86 miljoen ton. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat Oekraïne toen een recordoogst binnenhaalde.

Geopolitieke spanning loopt op
Politieke onrust kan de komend tijd de granenmarkt een onverwachte sprong laten maken, waarschuwen verschillende analisten. Rusland zinspeelt op een nieuw offensief in Oekraïne. Hoe en wat is niet duidelijk, maar het is voorstelbaar dat kritische infrastructuur daarbij beschadigd wordt en het is niet duidelijk welke gevolgen dat zou hebben voor de huidige graandeal. Rusland heeft er overigens wel veel belang bij de Zwarte Zee open te houden voor de export van de eigen tarwe. Tussen China en de VS is de relatie bekoeld door de Chinese ballon die boven Amerikaans grondgebied zweefde. Volgens de VS gaat het mogelijk om spionage, terwijl China beweert dat het een uit koers geraakte weerballon is. De VS voert al een actief beleid op het voorkomen dat gevoelige technologie in China terecht komt. Denk bijvoorbeeld aan de druk die de VS uitoefent op het Nederlandse ASML over welke chipmachines het bedrijf wel of niet mag leveren aan China. Een Chinese tegenactie in de vorm van een importbeperking op soja uit de VS is zeker niet ondenkbaar. Op de achtergrond speelt mee dat Brazilië een recordsojaoogst verwacht en China daarmee een andere leverancier van het oliehoudende zaad achter de hand heeft.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden