Eigen foto

Analyse Granen & Grondstof

Droogte ligt nu al op de loer in Zuid-Europa

21 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Droogte ligt het komende seizoen op de loer in delen van het zuiden van Europa. Daarvoor waarschuwt het JRC in de nieuwste editie van het Mars-bulletin. Spelers op de termijnmarkt in Parijs lijken zich daar nog niet erg druk over te maken, al blijven de contracten voor de nieuwe oogst op een historisch gezien behoorlijk hoog niveau hangen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren met €0,50 ten opzicht van het slot vrijdag iets in en sloot daarmee op €294,50 per ton. Het meicontract is momenteel het meest verhandelde contract en dat staat op €291,25 per ton. Het maart- en meicontract liggen daarbij relatief dicht bij elkaar. Voor de oogst van 2023 sloot het septembercontract op de Matif op €283,50 per ton en dat loopt op naar €285,50 voor het mei 2024-contract. Dat zijn opvallende kleine verschillen in de contracten voor de nieuwe oogst op de Matif. Ter vergelijking: op de CBoT sloot het september 2023 contract op $7.89¾ per bushel en dat loop op naar $8.11¼ per bushel. Dat is een verschil van bijna 3% tussen levering achter de combine op de Amerikaanse beurs versus een verschil dat onder de 1% blijft in Parijs. Gisteren lag de handel op de CBoT stil vanwege Presidents Day.

De wintergranen in Europa staan er over het algemeen redelijk tot goed op. Dat blijkt uit de februari-editie van het Mars-bulletin van het JRC instituut van de Europese Commissie. Januari is in vrijwel heel Europa uitzonderlijk zacht verlopen waardoor er niet of nauwelijks tarwe is uitgewinterd. Tot en met 25 februari verwacht het JRC geen koude periode waardoor het risico op vorstschade in de wintergranen klein blijft.

Droogte in Zuid-Europa
Het JRC waarschuwt wel voor droogte. Het zuiden van Portugal en Spanje en het noorden van Italië hebben een groot neerslagtekort. Op het zuiden van het Iberisch schiereiland is sinds 15 januari circa 50 millimeter regen gevallen. Dat is minder van 20% dan de gemiddelde regenval voor deze periode in het gebied. Na een droog verloop van het vorige groeiseizoen zijn de bassins en grondwatervoorraden nu onvoldoende aangevuld om komende lente en zomer de gewassen te kunnen irrigeren. In het oosten van Frankrijk en het zuiden van Duitsland is ook een neerslagtekort, maar dat baart het JRC vooralsnog minder zorgen. Dat gaat ook op voor het delen van Oekraïne, het zuiden van Rusland en Turkije. De gewassen vragen nu weinig water waardoor ze aan de groei blijven. Voordeel van het relatief zachte en droge voorjaar is dat het zaaien van zomertarwe en zomergerst sneller vordert dan gemiddeld volgens marktbureau FranceAgriMer.

De Russische graanexporteurs gaven vorige week gas bij, zo blijkt uit de exportcijfers. Volgens marktbureau IKAR exporteerde Rusland vorige week 730.000 ton graan tegen 540.000 ton een week eerder. De tarweprijs reageerde echter nauwelijks op de aangetrokken export. Voor levering in de Zwarte Zeehavens is de prijs voor Russische tarwe met $1 gestegen naar $299 per ton volgens IKAR. In Brazilië vordert de sojaoogst gestaag. Volgens AgRural is een kwart van het areaal tot donderdag 16 februari geoogst. Vooral in de belangrijke sojateeltregio Mato Grosso komt de oogst goed op gang.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden