De granenmarkt laat een wisselend beeld zien. De tarwenoteringen deden een flinke stap terug. Speler op de markt lijken daarmee een voorschot te nemen op een verlenging van de graandeal. De maïs- en soja prijzen deden juist een stap omhoog door droogte in Argentinië.
De tarwenoteringen stonde flink onder druk gisteren. Op de Matif leverde het maarcontract €7,50 in en kwam daarmee uit op €287 per ton. Op de CBoT daalde de koers met 2% naar $7.50½ per bushel. Maïs klom op en sloot gisteren met $6.80½ per bushel op het hoogste niveau in een week. Soja steeg met 1,5% naar $15.48¾ per bushel. Dat is de hoogst prijs in een maand.
Dat de tarwenoteringen onder druk staan, heeft verschillende oorzaken volgens analisten. Allereerst blijft er de onzekerheid over de beschikbaarheid van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. De Russische president Poetin gaf in zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement een duidelijke nucleaire waarschuwing aan het westen. Over een verdere escalatie van de oorlog in het oosten van Oekraïne deed Poetin echter geen duidelijke uitspraken. Analisten zien daar een signaal in dat de graandeal die in maart verlengd moet worden zonder veel problemen en aanpassingen door zou kunnen gaan. Het Kremlin stribbelde bij de vorige verlenging in november ook even tegen, maar ging uiteindelijk wel akkoord.
Druk uit Rusland
Stevige concurrentie van tarwe uit het Zwarte Zeegebied drukt de stemming op de beurzen in Parijs en Chicago volgens analisten. Uit de Russische exportdata blijkt dat de uitvoer de afgelopen week vaart maakt. Amerikaanse exporteurs zijn daarbij extra in het nadeel door de relatief hoge dollarkoers. De wekelijkse tarwe-export uit de VS viel met 373.000 ton keurig binnen de range van 300.000 tot 525.000 die door marktanalisten werd voorspeld. In de VS wordt later deze week een winterse storm voorspeld die voor een isolerende sneeuwdeken zorgt in de noordelijke prairies en in de Midwest. De neerslag trekt alleen wel voorbij aan de door droogte geteisterde zuidelijke prairies, de wintertarwegordel van de VS.
Droogte, maar dan in Argentinië, stuwde de maïs- en sojaprijzen verder op afgelopen handelssessie. Voor de komende tien dagen zit er wederom geen regen van betekenis in de weersverwachtingen voor Argentinië. Droogtestress blijft de gewassen daar parten spelen. De graanbeurs van Rosario verwacht dat de maïsexport in de periode maart tot en juni 40% achter blijft ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Argentinië is een van de grootste soja- en maïsproducenten in de wereld en een grote exporteur van sojaschroot en soja-olie.
Extreme hitte in India
Hoge graanprijzen zijn een punt van aandacht voor de Indiase overheid. Vorige maand werd er al 3 miljoen ton tarwe uit de interventievoorraad op de markt gebracht om de markt wat af te koelen nadat tarwe op de binnenlandse markt een recordhoogte bereikte. Gisteren werd bekendgemaakt dat er nog eens 2 miljoen ton tarwe extra op de markt wordt gebracht. India leek af te steven op een grote tarweoogst dit seizoen door een uitbreiding in het areaal en gunstige groeiomstandigheden. Van groeizaam weer is nu echter geen sprake meer. Deze week steeg het kwik op sommige plaatsen naar 39 graden Celsius. De tarwe in India staat of komt in de bloei en zal snel de korrel vullen. De extreme hitte kost in deze kritische periode vrijwel zeker opbrengst volgens analisten.