Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt blijft voor verrassingen zorgen

27 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt bibbert nog na van de forse koersdaling vlak voor het weekend. Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zee gebied drukt zwaar op de Europese en Amerikaanse beurs. Analisten zien onder tussen verschillende tekenen dat de graandeal verlengd zou worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif zit nog steeds in mineur na de forse daling afgelopen vrijdag. Tijdens het schrijven staan de koersen van zowel het maart- al meicontract op €277,50 per ton. Op de CboT staan de tarwecontracten in de min met ruim 1% ten opzichte van de slotkoers voor het weekend.

Het aanbod van graan uit het Zwarte Zeegebied blijft een dominante rol spelen op met name de tarwemarkt. Vrijdag hebben de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan gesprekken gevoerd over onder andere de verlenging van de graandeal de Russische export van kunstmest. Spelers op de granenmarkt zagen daarin een teken dat de verlenging van de deal mogelijk weer een stapje dichterbij komt. Het effect daarvan was duidelijk merkbaar op de tarwemarkt gezien de scherpe daling van de koers.

China laat twee gezichten zien
China probeert zich ondertussen als nieuwe bemiddelaar in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. China presenteerde vorige week een vredesplan voor Oekraïne en Rusland. Het plan is door Oekraïne echter niet met gejuich onthaald, onder meer omdat het land niet betrokken was bij het opstellen. Ook vanuit Europa en de VS kan het vredesplan van China op weinig bijval rekenen. Het wordt door hen vooral gezien als een herhaling van zetten en een mogelijkheid voor China om zich als neutrale mogendheid te presenteren. Eerder kwam China nog in het nieuws over vermeende  wapenleveranties aan Rusland. De ambivalente rol die China speelt baart sommige analisten zorgen. Aan de andere kant is het wel zo dat China als zo langzamerhand de belangrijkste handelspartner van Rusland wel het nodige gewicht in de schaal legt als het bijvoorbeeld gaat om het verlengen van de graandeal. China heeft als netto importeur van graan belang bij het openhouden van de Oekraïense havens en zou daarmee Rusland weleens een zetje de goede richting op kunnen geven voor verlenging van de deal.

De export van graan uit Oekraïne blijft ondertussen moeizaam lopen. Uit de laatste cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw blijkt dat er dit seizoen tot nu toe 31,8 miljoen ton graan is uitgevoerd. Daarmee loopt de export 27% achter op vorig seizoen. Er is tot nu toe dit seizoen 11,2 miljoen ton tarwe verscheept, 18 miljoen ton maïs en 2 miljoen ton gerst. De wintergewassen voor de komende oogst zijn veilig door het koudste deel van de winter gekomen, schrijft Oekraïense meteorologische dienst. Door het landklimaat is Oekraïne gevoelig voor koude winters, droge lentes en extreme hitte in de zomer. De eerste fase, de koude winter heeft in elk geval niet voor grote problemen gezorgd.

Late vorst in India
In India heeft late vorst voor problemen gezorgd in het koolzaad. De planten waren goed ontwikkeld en begonnen de hauwen te ontwikkelen. Maar vorst half januari zette een streep door de goede opbrengstverwachtingen. Er is een recordareaal koolzaad gezaaid dit jaar, namelijk 9,8 miljoen hectare en volgens de overheidsraming zou dat resulteren in een oogst van 12,8 miljoen ton. De vereniging voor de verwerken van oliehoudende zaden sorteert erop voor dat ondanks de areaaluitbreiding van ruim 7% de opbrengst van koolzaad dit seizoen weleens gelijk kan blijven aan het vorige seizoen op ruim 10 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden