Shutterstock

Nieuws Granen & Grondstof

Sneeuw in de VS drukt tarwe verder omlaag

28 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt zit nog steeds op de weg naar beneden. Relatief veel aanbod van goedkope tarwe uit Rusland speelt daarbij een belangrijke rol. Maar handelaren en analisten kijken ook goed naar de weerberichten voor de VS. Daar lijkt sneeuw te komen wat de droogte kan verlichten. In Brazilië is niet droogte maar juist te veel neerslag een probleem aan het worden. Het zaaien van de tweede teelt na soja loopt daardoor vertraging op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif is gisteren met €2,25 gezakt naar €277,50 per ton. Dat is de laagste koers sinds februari 2022, net voor de Russische invasie in Oekraïne. Het meicontract waarop de meeste handel gedaan wordt, blijft daar nipt boven en sloot op €278 per ton. Op de CBoT zakte het maartcontract tarwe met 1,7% naar $6.96 per bushel. Dat is het laagst niveau sinds 21 september 2021. Het meicontract op de beurs blijft nog wel boven de $7 dollar-grens hangen en sloot op $7.10 per bushel. Ook maïs en soja leverde in op de beurs in Chicago met respectievelijk 1,1% en 0,7%.

Relatief veel aanbod van goedkope tarwe uit Rusland wordt als een van de belangrijkste oorzaken genoemd door analisten voor de dalende tarwekoersen. Dat werd gisteren nog eens bevestigd door marktbureau IKAR. Ten opzichte van vorige week daalde de prijs van tarwe uit Rusland voor levering aan de Zwarte Zeehavens met $3 naar $296 per ton volgens het bureau. Ondanks de scherpe prijs blijft Rusland moeite houden met het uitvoeren van tarwe volgens IKAR. Ten opzichte van vorige week daalde de export met 200.000 ton naar 530.000 ton. Er is beperkte vraag naar tarwe en Rusland heeft te maken met aanboddruk uit Europa en Australië.

De groeiomstandigheden voor wintertarwe in de VS blijven uitdagend. Volgens de laatste cijfers van het USDA staat 57% van de Amerikaanse tarwe in een gebied dat in verschillende gradaties met droogte heeft te maken. Dat was vorige week nog 59% en een maand geleden zelfs 69%. Over hoe de tarwe er nu opstaat schetst het USDA een wisselend beeld. In Kansas krijgt 19% van het areaal de status goed of excellent tegen 21% eind januari. In Oklahoma is dat gestegen van 17% in januari naar 36% deze week. Daar staat dan wel tegenover dat 23% van de tarwe in deze staat er zeer slecht opstaat, tegen 14% een maand eerder.

Vooral op de zuidelijke prairies in de VS is het te droog voor deze tijd van het jaar volgens analisten. Daar lijkt later deze week verandering in te komen. De weerberichten voorspellen dan namelijk sneeuw van betekenis en daarmee zou vocht van betekenis aangevoerd worden. Deze verbetering in de omstandigheden heeft zijn uitwerking op de markt in de afgelopen handelssessie niet gemist.

Op het zuidelijk halfrond speelt het weer ook een belangrijke rol. Door natte omstandigheden in Brazilië loopt de sojaoogst daar trager vergeleken met het meerjarige gemiddelde. Braziliaanse boeren telen direct achter soja vaak nog maïs. Circa driekwart van de Braziliaanse maïsoogst is in het zelfde seizoen direct na soja geteeld. Door de trage vorderingen met de sojaoogst wordt in de grootste landbouwprovincie Mato Grosso 20% van de maïs waarschijnlijk te laat gezaaid voor een optimale opbrengst, waarschuwde de boerenbond Imea gisteren.

Het relatief natte groeiseizoen in Brazilië en de extreme droogt in Argentinië is voor een belangrijk deel veroorzaakt door het weerfenomeen La Niña. Dat fenomeen neemt nu na drie jaar sterk in kracht af schrijft de Australische meteorologische dienst. La Niña zorgde de laatste jaren ook voor ruim voldoende neerslag in Australië waardoor topopbrengsten voor onder meer tarwe, gerst en koolzaad werden gerealiseerd. Keerzijde daarvan waren de overstromingen in maart en oktober waardoor Australië werd geteisterd. Wanneer er geen of weinig neerslag valt de komende maanden kan dat fikse gevolgen hebben op het graanareaal dat Australische boeren voor de komende oogst zaaien. Een zeer grote oogst zoals we de laatste jaren hebben gehad, is dan niet waarschijnlijk.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden