Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Graanprijzen verkennen de ondergrens in de markt

1 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

De graannoteringen sloten afgelopen handelssessie wederom in het rood. Beperkte vraag op de wereldmarkt en stevige concurrentie drukken op de markt volgens analisten. De vraag die centraal staat is: waar ligt de bodem in de markt? De meningen daarover lopen nogal uiteen. De één denkt dat er nog wel meer ruimte is voor een daling terwijl andere denken dat er fundamenteel iets is veranderd op de granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif zakte gisteren met €3,25 naar €274,25 per ton. Het meicontract, waarop de meeste handel gedaan wordt, kwam uit op €275,75 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe de afeglopen handelssessie in mineur. Het maartcontract leverde 0,6% in en kwam daarmee uit op $6.91½ per bushel. De overige contracten houden nog wel stand boven de $7-grens. Het maart 2024-contract staat het hoogst genoteerd met $7.52½ per bushel. Maïs was de grootste daler op de beurs en Chicago en daalde met 2,1% naar $6.29½ per bushel. Dat is de laagste koers in zes maanden tijd. Ook soja ontsprong de dans niet en leverde 1,8% in.

Een zwakke vraag naar tarwe op de wereldmarkt en verbeterde weersomstandigheden in de VS drukken volgens analisten op de granenmarkt. Verder speelt ook het grote aanbod van relatief goedkope tarwe uit Rusland een rol. Toch blijft er wel vraag naar tarwe uit de EU. Volgens de laatste exportcijfers van de Europese Commissie is er 20,47 miljoen ton tarwe uitgevoerd tot 26 februari. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 19,10 miljoen ton. Turkije is één van de landen die aan de markt is voor tarwe. De Turkse staatsinkoper TMO heeft deze week in een tender 790.000 ton tarwe gekocht. Rusland heeft volgens bronnen het grootste aandeel in deze tender. Verder heeft Turkije tarwe uit Oekraïne en een reeks andere landen gekocht. Het grootste deel is wel afkomstig uit landen aan de Zwarte Zee.

Haast met graandeal
Oekraïne maakt zich ondertussen wel zorgen over de verlening van de graandeal. De huidige overeenkomst loopt op 18 maart af. Op basis van bronnen binnen de Oekraïense regering meldt persbureau Reuters dat Oekraïne nog geen reactie heeft gekregen op het verzoek aan de VN en Turkije om werk te maken over de onderhandelingen over verlenging van de graandeal. "We hebben een brief gestuurd met het verzoek om dit probleem op te lossen, aangezien 18 maart zeer binnenkort is, maar we hebben tot nu toe geen feedback gehad", citeert Reuters de anonieme bron. Ondanks de fors kleiner oogst ligt er volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw 30 miljoen ton graan klaar om geëxporteerd te worden.

Uitzondering of moeten we er maar aan wennen?
Of de tarwemarkt nu de bodem bereikt heeft, is voer voor discussie onder analisten. De oorlog in Oekraïne heeft de tarweprijs naar een historisch hoog niveau gestuwd. Inmiddels is de markt gewend geraakt aan de onzekerheid omtrent de uitvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied en is de prijs terug op een vooroorlogs niveau. Sommige analisten verwachten een soort herhaling van het prijsverloop van tarwe in 2007/08 toen een krappe voorraad de prijzen opdreef, maar areaaluitbreiding en een gunstig groeiseizoen een jaar later de prijs snel weer terugbracht naar een 'normaal' niveau.

Andere experts denken dat er fundamenteel wat veranderd is op de tarwe- en granenmarkt in bredere zin. De productie heeft moeite de vraag bij te benen. Zij wijzen erop dat de tarweprijs al langer aan een gestage opmars bezig is. Sinds eind 2019 laat de trendlijn een opgaande beweging zien. De €300-grens werd in november 2021 geslecht, vier maanden voordat Russische troepen Oekraïne binnenvielen. De makkelijke oplossingen om opbrengsten op wereldniveau te verhogen zijn inmiddels wel benut en de markt zal gevoeliger worden voor mee- of tegenvallers in belangrijke teeltgebieden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden