Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

India houdt kaarten tegen de borst op tarwemarkt

3 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De tarwemarkt pakt voorzichtig weer wat van de verliezen terug van eerder deze week. Spelers op de markten lijken ineens net wat minder zeker over het verlengen van de graandeal. Op de sojamarkt zorgden nieuwe berichten over droogte in Argentinië voor een opleving in de prijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract op de Matif sloot gisteren op €274,25 per ton, een stijging van €2,75 ten opzichte van een dag eerder. Het meicontract -waarop de meeste handel gedaan wordt - kwam uit op €275,50 per ton. Ook op de CBoT zat de tarwenotering in de lift. Het maartcontract sloot 0,6% hoger op $7.01¼ per bushel. Daarmee staan alle contracten op de CBoT weer boven de grens van $7 genoteerd. Soja pluste afgelopen handelssessie 1% en kwam uit op $15.19¾ per bushel. Maïs leverde wat in op de beurs in Chicago en sloot 0,4% lager op $6.37¾ per bushel. Wat verder opvalt op de termijnmarkten is de relatief kleine spreiding tussen het laatste contract voor tarwe van de oude oogst en het eerste van de nieuwe oogst. Op de Matif zit daar nu maar €5 tussen.

De onzekerheid over het verlengen van de graandeal blijft als een van de grootste onzekere factoren boven de tarwemarkt hangen. Begin deze week leek de handel ervan uit te gaan dat de deal zonder al te grote strubbelingen verlengd zou worden. Na de uitspraken van de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken gisteren (donderdag 2 maart) zijn spelers op de markt daar toch wat minder zeker van. In zekere zin doet de huidige situatie denken aan afgelopen november. Ook toen moest de deal verlengd worden en had Rusland de nodige bezwaren. Uiteindelijk heeft Poetin op tijd getekend zonder ingrijpende wijzigingen in de deal. Of dat dit keer ook gebeurt is natuurlijk afwachten.

Andere markten
De Russische graanexporteurs zitten ondertussen niet stil en zoeken naar afnemers. Volgens verschillende bronnen heeft Iran in een tender tarwe uit Rusland vastgelegd. Beide landen hebben te kampen met stevige sancties van het westen en worden verder in elkaars armen gedreven. Iran levert wapens aan Rusland in ruil voor tarwe, zo lijkt het.

Ook het bericht dat gisteren naar buiten kwam dat India de interventievoorraden aan gaat vullen, galmt door de markt. India is sinds de oorlog al een grote afnemer van olie uit Rusland (tegen aantrekkelijke prijzen) en zou best weleens een soortgelijke handel met tarwe kunnen opzetten. Rusland gooit de tarwe dan misschien wel in de uitverkoop, maar landen als India en China zijn voorzichtig met toehappen en proberen maximaal te profiteren van de moeilijke positie waarin Poetin zich heeft gemanoeuvreerd; zonder het Kremlin publiekelijk te kijk te zetten.

Verlaging opbrengstprognose
De sojamarkt kreeg afgelopen handelssessie wederom steun van berichten uit Zuid-Amerika. Fundamenteel is er niet veel veranderd. Brazilië verwacht een topoogst maar heeft wat tegenslag door regen tijdens de oogst,  terwijl de boeren zuidelijker, in Argentinië juist smeken om regen van betekenis. De graanbeurs van Buenos Aires heeft gisteren de opbrengstverwachting voor de Argentijnse sojaoogst verder verlaagt naar 33,5 miljoen ton. Bij aanvang dit seizoen ging de beurs uit van een oogstprognose van 48 miljoen ton. 62% van het soja-areaal heeft te maken met heet en droog weer volgens de beurs van Buenos Aires. De sojaoogst dit seizoen komt als het tegenzit in de buurt van de historisch slechte oogt van seizoen 2007/08 toen 32 miljoen ton werd binnen gehaald.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden