Elena Larina / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe niet onder de indruk van Russische bezwaren

10 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zat ook de afgelopen handelssessie in de mineur. Vooral de tarwenotering in de VS kreeg een flinke tik te verwerken. De geloofwaardigheid van de Russische minister van buitenlandse zaken wordt er ondertussen niet beter op. Het tegensputteren van de Russen omtrent verlenging van de graandeal wordt door de markt zo goed als genegeerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract op de Matif zette gisteren de dalende lijn die deze week werd ingezet verder door en verloor €3,75 om te sluiten op €263,50 per ton. Op de CBoT maakte de koers van het meicontract voor tarwe een nog grotere duikeling en verloor 3,2% en kwam daarmee uit op $6.65¾ per bushel. Dat is de laagste notering in achttien maanden. Maïs verloor minder terrein dan tarwe maar heeft met een daling van 2,2% toch ook een flinke veer gelaten. Het meicontract maïs op de beurs in Chicago komt daarmee uit op $6.11½ per bushel. Soja leverde eveneens wat in maar hier blijft het verlies beperkt tot 0,5%.

De teleurstellende vraag naar tarwe uit de VS drukt de stemming op de tarwemarkt. Rusland is de prijsvechter op de markt en trekt daarmee de noteringen zowel in Parijs als Chicago gestaag omlaag. De markt lijkt er daarmee al min of meer vanuit te gaan dat de huidige graandeal tussen Rusland en Oekraïne voor de dealline volgende week zondag verlengd wordt. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov wordt door spelers op de tarwemarkt niet meer helemaal serieus genomen. Lavrov legde gisteren tijden een persconferentie uit dat de huidige graandeal in twee delen is op te knippen, namelijk het faciliteren van de veilige export van graan uit Oekraïne en het slechten van de barrières voor de Russische graanexport. Die twee delen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden volgens Lavrov. "Het eerste deel wordt keurig uitgevoerd en we komen onze verplichtingen op dit gebied na samen met onze Turkse collega's. Het tweede deel wordt helemaal niet uitgevoerd. Als we het over de deal hebben gaat het om het totaalpakket. Je kunt alleen verlengen wat al geïmplementeerd is. Als slecht de helft van dat totaalpakket wordt uitgevoerd is de discussie over verlenging buitengewoon ingewikkeld."

Verschillende analisten wijzen erop dat de kritiek van Lavrov niet bepaald recht doet aan de positie van Rusland op de granenmarkt. Het land weet nog steeds forse volumes te verschepen. De Russische minister van Landbouw liet eerder deze week nog optekenen door de zakenkrant Kommersant dat het land op schema ligt om 55 tot 60 miljoen ton graan uit te voeren gedurende het seizoen. In die zin is het dan ook niet zo verwonderlijk dat de markt praktisch niet heeft gereageerd op de uitspraken van Lavrov.

Verandering in het weer
Op de korte termijn blijft droogte in Noord-Amerika nog wel een rol spelen. In de gebieden waar traditioneel de focus op maïs ligt is er geen sprake van een neerslagtekort maar op de prairies waar veel tarwe wordt geteeld wil maar niet voldoende neerslag vallen deze winter om de vochtproblemen op te lossen.

Bron: US Drought Monitor

Voor de langere termijn lijkt er verandering te komen in de weerpatronen. Voor een vierde jaar oprij een La Niña jaar lijkt niet waarschijnlijk. Het Japans meteorologische instituut berekende de kans op 70% dat het weer terug gaat naar een normaal patroon. De kans op een El Niño neemt tegelijkertijd toe en dat pakt doorgaans gunstiger uit voor de landbouw in Amerika. Gecombineerd met een verwachte uitbreiding van het maïsareaal tempert dat de stemming in de maïshandel. Ook Braziliaanse bureau voor de statistiek kwam met nieuwe cijfers waarin het de verwachte opbrengst van maïs in het land naar boven bijstelt. In Argentinië heeft de beurs van Buenos Aires de opbrengstverwachting wederom naar beneden bijgesteld. In de vorige voorspelling gingen de analisten van de beurs nog uit van een totale oogst van 33,5 miljoen ton en dat is verlaagd met 4,5 miljoen ton tot 29 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden