De granenmarkt blijft volatiel. Dat wordt nog eens versterkt door de onzekerheid over verlenging van de graandeal. De standpunten van Rusland en Oekraïne leken redelijk duidelijk bij aanvang van de nieuwe onderhandelingsronde gisteren in Genève. Het Kremlin legde echter een voorstel op tafel dat door analisten niet direct werd verwacht.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €5,25 hoger op €267 per ton. Ook op de CBoT zat de koers van het meicontract in de lift, deze pluste 0,8% om te sluiten op $6.84½ per bushel. Het maïscontract voor mei sloot 3¾¢ lager op $6.13½ per bushel. Soja leverde eveneens in op de beurs in Chicago met 1% naar $14.91¼ per bushel.
De chaos rondom de verlenging van de graandeal in het Zwarte Zeegebied gaat weer een nieuwe fase in. De Russische persbureaus TASS en RIA melden vandaag op basis van uitspraken van onderminister van Buitenlandse Zaken Alexander Grushko dat de graandeal met zestig dagen is verlengd. Zijn collega Sergei Vershinin heeft dat nogmaals bevestigd, meldt RIA. Volgens Oekraïne is er helemaal geen sprake van verlenging van de deal, zo heeft een Oekraïense functionaris aan Reuters laten weten. Oekraïne houdt vast aan een minimale verlenging van de deal met tenminste 120 dagen. Oekraïne beroept zich daarbij op de overeenkomst van juli waarin volgens de Oekraïners staat dat de deal alleen verlengd kan worden met 120 dagen en dat een afwijking daarop alleen kan na overeenstemming van alle betrokken partijen. "De Russen beseffen zich dat een verlenging met zestig dagen wettelijk niet mogelijk is en nu proberen ze een uitweg te vinden. Kiev wil de deal met ten minste een jaar verlengen en wil daarbij ook dat de haven van Mykolajiv aan de lijst met veilige havens wordt toegevoegd.
De VN en Turkije, die de onderhandelingen leiden, houden zich ondertussen op de vlakte. "De onderhandelingen zijn gisteren zo afgerond zoals afgesproken en het overleg met alle partijen gaat door", liet een woordvoerder van hoofdonderhandelaar van de VN Martin Griffiths aan Reuters weten. De Turkse minister van Defensie vertelde vandaag dat de gesprekken over verlenging van de deal, inclusief de export uit de Oekraïense Zwarte Zeehavens, nog lopen.
Tarwe in de VS knapt er niet van op
De conditie van de wintertarwe in de VS blijft zorgelijk, zo blijkt uit de laatste cijfers van het USDA. Circa 55% van de wintertarwe in de VS staat in een gebied dat te kampen heeft met droogte. In Kansas, de belangrijkste wintertarwestaat, is dat zelfs twee derde. In Oklahoma krijgt 30% van het tarweareaal de conditie goed of excellent tegen 39% vorige week. Ook in Texas is de stand van de tarwe naar beneden bijgesteld. 17% krijgt de status goed of excellent tegen 19% vorige week. De helft van de tarwe in Texas staat er slecht of zeer slecht op, dat is daarmee ongewijzigd ten opzichte van vorige week.
Het USDA kwam gisteren ook met de laatste exportcijfers. In de week eindigend op 9 maart werd er 249 ton tarwe geëxporteerd. Dat is net onder de marktverwachting die de range hield op 250.000 tot 500.000 ton. In totaal is er daarmee in de VS het lopende seizoen 15,9 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is 2% minder dan vorig jaar. Van de totale export die het USDA voorspelde is inmiddels 75,4% uitgevoerd. Het vijfjarige gemiddelde voor deze periode staat op 73,4%. Daar waar verschillende analisten wijzen op de haperende Amerikaanse tarwe-export blijkt dat in de praktijk dus wel mee te vallen. De conclusie die wel getrokken kan worden uit de exportcijfers is dat de Amerikaanse handel niet in het gat weet te duiken dat er is ontstaan door de moeizame export uit Oekraïne.