Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

China is op jacht op de granenmarkt

17 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt liet de afgelopen handelssessie een kleine correctie zien na de dagen met stijgende koersen. De onzekerheid over de verlenging van de graandeal blijft boven de markt hangen. China eiste ook een prominente rol op op de granenmarkt. Kopers uit het land hebben flink hun slag geslagen op de Amerikaanse markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe op de Matif deed gisteren een stapje terug. Het meicontract sloot €3,50 lager op €268,50 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 0,5% in en sloot op $6.99 per bushel. Maïs en soja zaten op de beurs in Chicago wel in de lift. Soja liet een bescheiden stijging zien van 0,2% en kwam daarmee uit op $14.91½ per bushel. Maïs was de grootste stijger op de Amerikaanse beurs en sloot 1% hoger ten opzichte van de vorige handelssessie op $6.32¾ per bushel.

Op de tarwemarkt blijft de verlenging van de graandeal de gemoederen bezig houden. Oekraïne wil de huidige deal verlengen, maar met ten minste 120 dagen - het liefst zelfs voor een jaar - en zou een extra haven onder de overeenkomst willen laten vallen. Rusland stelt dat de eigen agrarische en kunstmestsector onvoldoende profiteert van de huidige overeenkomst en wil daarom alleen een akkoord die 60 dagen loopt. In die 60 dagen moet er dan een oplossing voor de obstakels waar de Russische exporteurs tegen aan lopen. Turkije en de Verenigde Naties (VN), die de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne leiden, stellen dat in de huidige overeenkomst is opgenomen dat de deal met 120 dagen wordt gecontinueerd.

Obstakels voor Russische exporteurs
Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse zaken liet gisteren (donderdag 17 maart) weten dat de deal met 60 dagen is verlengd. Dat Rusland en de VN een verschil van inzicht hebben over de termijn noemde woordvoerder vrij vertaald "een brevet van onvermogen voor de VN". Helemaal ongevoelig voor de Russische argumenten tegen verlenging van de deal is de VN overigens niet. Eerder deze week liet een woordvoerder van de VN nog weten dat het waar is dat er obstakels zijn met betrekking tot de Russische export. Dit is dan vooral op het gebied van het betalingsverkeer.

De tijd om tot een overeenkomst te komen over de uitvoer van Oekraïens graan te komen begint overigens wel te dringen. De huidige overeenkomst loopt dit weekend af. Rusland wordt vaak genoemd als de prijsvechter op de tarwemarkt. Het land was in de laatste tender van het Egyptische staatsinkoop bureau GASC veruit de laagste inschrijver met $279,50 per ton FOB (in de haven geleverd). De overige inschrijvingen zijn allemaal boven de $300 per ton.

Het International Grain Council (IGC) kwam gisteren met een oogstverwachting voor de tarwe in handelsjaar 2023/24. IGC rekent op een totale oogst van 787 miljoen ton. Dat is toch wel een forse verlaging ten opzichte van afgelopen seizoen, toen het IGC rekende met een wereldwijde tarweopbrengst van 801 miljoen ton.

Vraag uit China
Naast Rusland en Oekraïne staat ook China vol in de belangstelling op de granenmarkt. China heeft drie dagen achter elkaar meer dan 600.000 ton maïs gekocht in de VS. Chinese kopers hebben daarmee zomaar 1,92 miljoen ton maïs in een mum van tijd vastgelegd. Dat geeft de Amerikaanse maïsnotering een zetje in de rug. Ook het voorzichtige herstel van de oliekoers geeft maïs wat wind in de zeilen. Ethanol zorgt voor een vrij harde bodem in de markt.

Analisten op de sojamarkt volgen vol spanning de berichten uit Argentinië. Eerder deze week verlaagde de beurs van Rosario de opbrengstverwachting naar 27 miljoen ton. Gisteren kwam ook de beurs van Buenos Aires met de nieuwste verwachting. Zij stelt de Argentijnse oogst zelfs nog wat verder naar beneden. In de prognose van Buenos Aires komt de Argentijnse oogst nu uit op 29 miljoen ton. Dat was in de vorige verwachting nog 29 miljoen ton. De Argentijnse sojaoogst zou daarmee de kleinste zijn in krap 25 jaar. In seizoen 1999/00 kwam de oogst uit op 20,1 miljoen ton. Daarbij wel de opmerking dat er toen 8,8 miljoen ton hectare soja stond, tegen bijna het dubbele van 16,2 miljoen hectare in het huidige seizoen. Qua hectare-opbrengst scoort dit seizoen daarmee dan ook veel slechter.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden