Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt zit in de hoek waar de klappen vallen

22 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese tarwenotering kreeg gisteren weer een ferme tik te verwerken. De Matif zakte naar een niveau dat we al anderhalf jaar niet meer gezien hebben. Verlenging van de Zwarte Zeegraandeal wordt daarvoor door analisten als één van de belangrijkste redenen genoemd. Maar ook de positieve ontwikkelingen in het groeiseizoen voor de wintergranen op het noordelijk halfrond speelt mee.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,50 lager en kwam uit op €253,50 per ton. Ook op de CBoT kreeg de tarwenotering eveneens een flinke tik te incasseren. Het meicontract op de Amerikaanse beurs leverde 2,5% in en sloot op $6.83¼ per bushel. Daarmee blijft de tarwenotering in de VS en tegenstelling tot die in de EU nog wel ruim boven de dip die de markt circa tien dagen geleden liet zien. Maïs en soja zaten eveneens in de min op de beurs in Chicago, maar hier bleven de verliezen met respectievelijk 0,5% en 1,2% relatief beperkt vergeleken met de ontwikkelingen op de tarwemarkt.

De verlenging van de graandeal drukt volgens analisten zwaar op de tarwenoteringen. Rusland heeft de overeenkomst met zestig dagen doorgerold en heeft laten weten dat een verlenging na 18 mei afhangt van versoepeling van de westerse sancties die nu ook de Russische graan- en kunstmestexport raken. De VS heeft inmiddels laten doorschemeren dat een versoepeling van de sancties zeer gevoelig ligt. Graan en kunstmest vallen buiten het huidige pakket en Amerika lijkt er weinig voor te voelen om bijvoorbeeld een Russische bank weer aan te sluiten op de SWIFT-betalingssysteem.

Europese export
Ondanks de stevige concurrentie van de relatief goedkope tarwe uit Rusland weet de EU nog steeds flinke volumes te exporteren. Uit de laatste gegevens van de Europese Commissie blijkt dat de Europese exporteurs dit seizoen tot en met 19 maart 22,13 miljoen ton tarwe hebben uitgevoerd. Vorig seizoen stond de teller tot en met dezelfde week op 20,52 miljoen ton. De export loopt daarmee 7,8% voor op vorig seizoen. Frankrijk is veruit de grootste exporteur binnen de EU en heeft 8,69 ton tarwe geëxporteerd. Roemenië en Duitsland volgen op flinke afstand met respectievelijk 2,77 en 2,60 miljoen ton. De Europese Commissie maakt bij de cijfers wel opmerking dat er nog steeds problemen zijn met het verzamelen van de data. Duitsland heeft in november een nieuw aangiftesysteem ingevoerd dat nog steeds niet feilloos werkt. Voor Italië zijn de cijfers bijgewerkt tot 13 januari.

De groeiomstandigheden voor granen en dan met name tarwe op het noordelijk halfrond trekken steeds meer de aandacht van analisten en spelers op de markt. Eerder deze week kwam het USDA met cijfers naar buiten dat de conditie van de wintertarwe in de VS verbeterd is. Het Mars-bulletin van de Europese Commissie liet zien dat ook in de EU de wintergranen er relatief goed opstaan.

Speculanten op de granenmarkt stellen zich volgens sommige analisten wat terughoudend op in afwachting van de rentebeleid waarmee de Fed later vandaag komt. De Fed heeft de afgelopen periode de rente met flinke stappen verhoogd om de inflatie te beteugelen. Door de recent ontstane problemen in de bankensector wordt er volop gespeculeerd wat voor een gevolgen dat kan hebben voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Tot nu toe heeft de Fed het remmen van de inflatie de hoogste prioriteit gegeven. Nu de bankensector daardoor in zwaar weer zit en dat ook overslaat op bijvoorbeeld de grondstofmarkten, zou het volgens analisten kunnen betekenen dat de Fed het rentebeleid iets gaat versoepelen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden