Curioso.Photography / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Europese tarwe gewild goed in Noord-Afrika

27 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De kleine grote man in het Kremlin weet zijn stempel wel te drukken op de tarwemarkt. Mogelijke handels- of exportbeperkingen dreven voor het weekend de koersen op en die opgaande lijn lijkt nog niet direct aan te slaan. Noord-Afrika is voor de graanexporteurs uit de Zwarte Zee altijd een belangrijk afzetgebied geweest, maar in een aantal van deze Afrikaanse landen krijgt de EU nu meer voet aan de grond.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen vrijdag zette de tarwenoteringen een flinke stap naar boven. De eerste uren van deze handelssessie lieten de tarwekoersen op zowel de CBoT als de Matif een neerwaartse correctie zien. Die stemming is inmiddels omgeslagen en zowel in Parijs als Chicago staat tarwe enkele tienden van procenten in de plus tijdens het schrijven van dit artikel. Soja laat op de Amerikaanse beurs eveneens een voorzichtige plus zien, terwijl de maïscontracten voor de oude oogst licht rood kleuren.  

Rusland weet keer op keer de tarwemarkt te verrassen. Zette een ruim aanbod van relatief goedkope tarwe de noteringen eerder nog fors onder druk, vrijdag liet het Kremlin de koers weer net zo makkelijk opveren. Via de Russische krant Vedomosti kwam namelijk naar buiten dat Rusland van plan zou zijn een exportverbod op tarwe in te stellen. Dat werd later weer ontkracht door het Russische ministerie van Landbouw. Toch blijkt er wel een kern van waarheid in het verhaal van Vedomosti te zitten. Verschillende bronnen melden dat Rusland de tarweprijs op een dusdanig niveau wil houden dat de prijs afdoende is om de teeltkosten voor de boer te dekken. Exporteurs zouden daarom als ze tarwe onder de $275 per ton verkopen niet de voor de uitvoer benodigde fytosanitaire certificaten krijgen van de Russische autoriteiten.

Lagere prijs, meer export
De notering van het marktbureau Ikar voor tarwe geleverd in het Zwarte Zeegebied daalde afglopen week met $5 naar $272 per ton. Voor de korte termijn noemt Ikar de trend op de markt neutraal tot dalend. De exportbeperkingen van Rusland zouden de markt de andere kant op doen gaan maar Ikar schat de kans niet groot dat het Rusland lukt om de daad bij het woord te voegen. Het andere doorgaans goed ingevoerde marktbureau Sovecon komt in het wekelijks commentaar min of meer tot dezelfde conclusie. Op de korte termijn heeft Rusland de markt even wat angst in weten te boezemen, maar over een wat langere periode bekeken is er niet zo veel aan de hand. De export uit Rusland is weer wat aangetrokken vorige week. In de week tot 24 maart voerde Rusland 1,16 miljoen ton graan uit. Daarvan was 970.000 ton tarwe, dat is 100.000 meer dan een week eerder.

Tarwe uit de EU is vooral in Noord-Afrika populair, zo blijkt uit de exportdata van de Europese Commissie. Marokko heeft dit seizoen tot 20 maart ruim 3,5 miljoen ton tarwe uit de EU geïmporteerd en is daarmee de grootste klant voor de Europese tarwe. Marokko nam tot nu toe dit seizoen bijna vier keer zoveel als vorig in dezelfde periode vorig seizoen. Algerije importeerde met 3,1 miljoen ton net iets minder vorig seizoen. Egypte dat in de graanvoorziening minder afhankelijk wil worden van het Zwarte Zeegebied lijkt daarvoor niet zijn toevlucht gezocht te hebben in de Europese tarwe. Het land importeerde tot zover dit seizoen 1,6 miljoen ton tarwe. Een jaar eerder was dat nog 2,1 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden