Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de Amerikaanse tarwegordel houdt aan

28 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt wist de afgelopen handelssessie het opwaartse momentum van voor het weekend vast te houden. Deels komt dat door de onzekerheid omtrent de beschikbaarheid van graan uit het Zwarte Zeegebied. Maar naarmate het groeiseizoen van start gaat, verschuift de aandacht van de analisten ook naar de weersverwachtingen en de groeiomstandigheden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif pluste gisteren €7,50 en sloot daarmee op €266,75 per ton. Ook op de CBoT zat de tarwenotering de afgelopen handelssessie in de lift en sloot deze 1% hoger ten opzichte van de slotkoers voor het weekend op $6.98 per bushel. Maïs en soja stonden eveneens in het groen op de beurs in Chicago. Maïs sloot op $6.487¼ per bushel, een stijging van 0,8% en soja pluste 1% en kwam daarmee uit op $14.42¼ per bushel.

De onduidelijkheid over de beschikbaarheid van met name tarwe uit het Zwarte Zeegebied blijft spelers op de markt bezighouden. Oekraïne exporteerde in maart 4,63 miljoen ton graan in de periode vanaf 1 tot en met 27 maart, zo maakte het Oekraïense ministerie van Landbouw vandaag bekend. In totaal komt de exportteller voor Oekraïne dit seizoen daarmee op 36,9 miljoen ton. Dat is bijna 18% minder dan vorig seizoen toen tot eind maart 44,8 miljoen ton graan werd uitgevoerd. Het huidige seizoen heeft Oekraïne onder andere 12,6 miljoen ton tarwe, 21,7 miljoen ton maïs en 2,27 miljoen ton gerst uitgevoerd.

Concurrentie
Door de blokkade van verschillende Oekraïense havens aan de Zwarte Zee zoekt het land andere routes voor de graanexport. Routes via de Europese Unie vormen een belangrijke alternatief. Het extra aanbod graan uit Oekraïne verstoort de binnenlandse EU-markt, zo hebben verschillende landen in Midden- en Oost-Europa meermaals aangegeven. Door de moeilijkheden die Oekraïense graanexporteurs hebben, bieden ze graan onder de Europese marktprijs aan en beconcurreren ze de EU-boeren. De Roemeense minister van Landbouw Petre Daea becijferde eerder deze maand de schade die boeren in Polen, Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Slowakije door deze concurrentie hebben geleden op €417 miljoen. De Europese Commissie zou deze boeren willen compenseren met een bedrag van €56,3 miljoen. De premiers van Polen en Roemenië lieten vandaag (dinsdag 28 maart) tijdens een congres weten aan een andere oplossing te werken. Volgens de bestuurders moet de traceerbaarheid van graan uit Oekraïne verbeterd worden. Het graan uit Oekraïne dat de landen in Midden- en Oost-Europa binnenkomt moet die landen ook weer verlaten volgens de Poolse premier. Een passende handelsstrategie is volgens de bewindsmannen van strategisch belang op de middellange termijn, voor zowel Oekraïne als Midden-Europa. Maar ook een dergelijk beleid is voor de economieën van Polen en Roemenië van belang.

Droogte blijft een factor van belang
De tarwemarkt kreeg ook steun van de wintertarweratings van het USDA. Op zich deed het USDA geen grote aanpassingen. In Oklahoma staat de tarwe er wat beter op dan in de vorige update en in Texas ging de tarwe wat achteruit. Waar de markt sterker op lijkt te reageren is dat ruim de helft van het tarweareaal in de VS te kampen heeft met droogte. Dat kan dit seizoen flink hakken in de uiteindelijke opbrengst.

Droogte is niet alleen in de VS een probleem maar ook in delen van Canada. Voor de koolzaadoogst in het seizoen 2022/23 lijkt dat overigens niet voor problemen te zorgen, zo schrijft de landbouwattaché van het USDA. Groeicondities voor het gewas in Canada zijn verbeterd en daarmee wordt ook de opbrengstverwachting verhoogd. Na eerder al de goede oogst in Australië zakte de koolzaadnotering op de Matif deze maand al onder de €500 per ton. Dat is een niveau dat we al ruim twee jaar niet meer gezien hebben.

Maïs en soja krijgen steun van tegenvallende groeiomstandigheden in Argentinië. De opbrengsten van maïs en soja vallen door de extreme droogte waarmee het land dit seizoen kampt tegen en dat geeft de prijzen een duwtje in de rug. Brazilië stevent af op een recordoogst soja, maar door regen tijdens de oogst loopt het vervolgtraject niet zonder problemen. Wegen zijn in sommige agrarische gebieden moeilijk toegankelijk en het land is bij tijd en wijle ongeschikt om direct na de sojaoogst maïs te zaaien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden