De granenmarkt liet over de hele linie in de afgelopen handelssessie een correctie zien. Goede opbrengstprognoses in de EU en een ronde winst nemen op de Amerikaanse beurs deden de koersen dalen. Oneerlijke concurrentie van graan uit Oekraïne is verschillende lidstaten aan de oostkant van de EU een doorn in het oog. Daarvoor hebben ze nu ook in de Europese Commissie een luisterend oor gevonden.
Het meicontract tarwe op Matif sloot gisteren €4,50 lager op €261,75 per ton. Ook op de CBoT leverde de graankoersen in. Tarwe daalde op de Amerikaanse beurs met 1,8% naar $6.92¼ per bushel. Maïs en soja sloten ook lager, maar met 0,2%. Voor beide bleef het verlies beperkt.
De neerwaartse correctie op de Amerikaanse beurs kan volgens analisten grotendeels verklaard worden door een ronde waarin speculanten hun winst hebben genomen. Waar in Noord-Amerika droogte nu al voor schade in de wintergranen zorgt, zijn in Europa de gewassen grotendeels ongeschonden door de winter gekomen. De seizoenverwachting die de Europese Commissie gisteren (donderdag 30 maart) publiceerde gaat uit van een totale graanproductie in de EU van 288,4 miljoen ton, mits het weer volgens het normale patroon verloopt. Dat zou een 8,6% grotere graanoogst betekenen dan vorig jaar toen door droogte vooral de maïsoogst in Europa een stuk lager uitviel.
De export in het lopende seizoen 2022/23 komt volgens de Europese Commissie uit op 32 miljoen ton. Dat is 9,4% hoger vergeleken met vorig seizoen. De oorzaak voor de toegenomen export is volgens de Commissie de toegenomen vraag naar tarwe op de wereldmarkt. Door een kleinere veestapel verwacht de Commissie dat komend seizoen de vraag naar granen voor gebruik in veevoer zal afnemen. Daar staat dan wel tegenover dat het gebruikt voor humane voeding iets groeit.
Handelsbarrière
In de Oostelijke lidstaten van de EU is veel onvrede over de instroom van graan uit Oekraïne dat voor dumpprijzen binnen deze landen blijft hangen en daarmee oneerlijke concurrentie vormt voor de eigen boeren. Deze problemen zijn ontstaan doordat de gebruikelijk exportroutes voor graan uit Oekraïne via de Zwarte Zee door de Russische invasie (deels) zijn afgesloten. Afgelopen dinsdag (29 maart) lieten de premiers van Polen en Roemenië zich daar nog zeer kritisch over uit. De bewindslieden pleiten voor verbetering van de tracering van het graan uit Oekraïne en indien nodig het instellen van importbeperkingen mocht het Oekraïense graan dat niet aan de Europese standaard voldoet toch op de Europese markt blijven. De lokale boeren moeten beschermd worden tegen de negatieve gevolgen van de instroom van graan uit Oekraïne, zo luidde het betoog. Het pleidooi van de lidstaten blijkt niet tegen dovenmansoren gericht want gisteren liet de landbouwvommissaris Janusz Wojciechowski weten positief te staan ten opzichte van de Poolse plannen. "Als de Poolse regering om handelsbeperkingen met Oekraïne verzoekt, zal ik dat voorstel uiteraard steunen", aldus Wojciechowski in Brussel tijdens een persconferentie.
In de VS zijn analisten en spelers op de granenmarkt vooral bezig met de areaalverwachtingen waarmee het USDA later vandaag komt. Ten opzichte van vorig seizoen gaan spelers op de markt uit van een groei van het maïs- en soja-areaal. In aanloop naar het rapport worden de stellingen alvast ingenomen.