Het Zwarte Zee gebied in de groeiomstandigheden in de VS trekken de aandacht van handelaren en analisten op de tarwemarkt. In de VS maken zowel telers als handelaren zich op voor de nieuwe oogst maïs al is het op dit moment nog moeilijk daar steekhoudende uitspraken over te doen. Verder zorgde de Opec+ voor een verrassing die ook aan de agrarische markten niet ongemerkt voorbij is gegaan.
De granenmarkt liet een wisselend beeld zien tijdens de afgelopen handelssessie. Op de Matif leverde het meicontract €4 in en het sloot op €256,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe nog wel nipt in het groen met een plusje van 0,2% op $6.93½ per bushel. Maïs sloot 0,4% lager op de Amerikaanse beurs en kwam daarmee uit op $6.57¾ per bushel. Het grootste spektakel was er bij soja. De notering van het oliehoudende zaad sloot 1,1% hoger op $15.22 per bushel.
Het weer in de VS en de ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied zijn de smaakmakers op de tarwemarkt. Gisteren werd bekend dat na Viterra en Cargill nu ook Louis Dreyfus zich terugtrekt van de Russische markt. En zoals we bijna gewend zijn kwam het Russische ministerie vrijwel direct na het bericht van Dreyfus met de mededeling dat het besluit geen gevolgen heeft voor de Russische graanexport. Een beetje in de luwte van het nieuws uit Rusland wordt er ook gemorreld aan de exportmogelijkheden voor Oekraïne. Door de oorlog zijn de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee lang niet allemaal operationeel, ook onder de graandeal. Een aanzienlijk deel van het graan (voornamelijk maïs en tarwe) uit Oekraïne wordt daarom via alternatieve routes via de EU geëxporteerd. De bedoeling is dat dit graan bijvoorbeeld via de Oostzee alsnog op de wereldmarkt komt. In de praktijk blijft echter een deel hangen in de oostelijke EU-lidstaten. Dat graan, dat lang niet altijd aan de Europese kwaliteitsstandaarden voldoet, wordt ook nog eens tegen relatief lage prijzen op de Europese markt aangeboden. Daar is al langer onvrede over in verschillende oostelijke lidstaten. Vijf van deze lidstaten zijn naar verluidt gisteren naar de Europese Commissie gestapt met de vraag om maatregelen te nemen tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Oekraïne. De Poolse landbouwcommissaris Wojciechowski heeft zich niet ongevoelig betoond voor deze klachten en de geruchtenmachine over mogelijke handelsbeperkingen draait op volle toeren.
Conditie van tarwe in de VS is zorgelijk
Het USDA kwam gisteren met het eerste wekelijkse Crop Progress Rapport van dit seizoen. Tarwe is daarin het zorgenkindje volgens verschillende analisten. In de achttien grootste tarwestaten staat de tarwe er minder goed op dan vorige seizoen rond deze tijd. In Kansas - één van de belangrijkste tarweproducten in de VS - krijgt zelfs maar 16% van het areaal de status goed of excellent van het USDA. 31% van de tarwe staat er zelfs zeer slecht op. In de staten Idaho, Montana en Zuid-Dakota is er volgens het USDA helemaal geen tarwe met de status excellent. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat dit staten zijn waar relatief veel zomertarwe wordt geteeld. In verschillende zuidelijke staten komt de wintertarwe in de aar. Vooral in California loopt de tarwe ver voor in de ontwikkeling. 30% van de wintertarwe staat in deze staat in de aar versus 17% vorig jaar deze tijd en 4% in het vijfjarige gemiddelde.
Het zaaien van maïs moet nog echt beginnen in de VS. In verschillende staten zit enkele procenten van het geplande areaal in de grond en dat is in lijn met het vijfjarige gemiddelde. Alleen in Texas zijn echte vorderingen gemaakt. Daar is 57% van het geplande maïsareaal gezaaid tegen 54% in het vijfjarige gemiddelde.
Boost van de Opec
Soja kreeg gisteren geheel onverwacht steun van de Opec+. Het oliekartel maakte gisteren bekend de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag terug te schroeven. Brent-olie steeg daardoor gisteren met een kleine 6% naar $85 per vat. De hogere olieprijs werkte volgens verschillende analisten door in de sojaprijs. Olie uit soja kan namelijk bijgemengd worden in diesel. Wat dan weer niet helemaal strookt met deze lezing is dat maïs geen soortgelijke prijsbeweging liet zien. Maïs is als grondstof voor ethanol immers ook een belangrijke aardolievervanger in benzine. Mogelijk dat de areaalverwachtingen van het USDA van afgelopen vrijdag nog doorwerken in de markt. Daarin word namelijk een forse groei met 4% van het Amerikaanse maïsareaal voorspeld.
Argentinië, dat door extreme droogte een ronduit slechte sojaoogst tegemoet gaat, wil desondanks de export stimuleren. De regering van het Zuid-Amerikaanse land presenteerde gisteren een 'soja dollar'-programma. Voor de derde keer in krap een jaar biedt het land daarmee exporteurs van soja een gunstige (boven de normale) wisselkoers voor de Amerikaanse dollar. De Argentijnse regering wil de instroom van harde dollars zo bevorderen in een poging de kwakkelende overheidsfinanciën weer vlot te trekken.