Shutterstock

Achtergrond Granen & Grondstof

Granenmarkt blijft zoeken naar de bodem

6 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De gematigde stemming op de granenmarkt blijft aanhouden. In de afgelopen handelssessie leverde de notering weer wat in. De Europese tarwe export blijft desondanks of misschien wel dankzij de daling voorlopen op vorig seizoen. En waar op het noordelijk halfrond de blik gericht is op het nieuwe groeiseizoen zijn boeren in Zuid-Amerika druk bezig met de oogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract tarwe op de Matif zakte gisteren met €1,25 naar €254 per ton. Op de CBoT was de daling van het meicontract tarwe scherper. In Chicago daalde de notering met 1,4% om te sluiten op $6.82 per bushel. Maïs en soja deden leverde ook in maar daar waren de verliezen beperkter. Soja zat 0,4% in de min en sloot op $15.11 per bushel en maïs kwam uit op $6.52¾ per bushel een daling van 0,2%.

De onvrede de in de EU opkomt over de import van relatief goedkoop graan uit Oekraïne is president Volodimir Zelenski niet ontgaan. "We hebben een uitweg gevonden, ik denk dat we de komende dagen en weken eindelijk maatregelen kunnen presenteren om de problemen die er zijn op het gebied van de graanhandel op te lossen", vertelde Zelenski gisteren (woensdag 5 april) tijdens een persconferentie in Polen. "Er mogen geen onduidelijkheden of pijnpunten zijn tussen zulke goede bondgenoten en vrienden als Polen en Oekraïne." Eerder die dag trad de Poolse minister van landbouw af om de onvrede over de graanimport.

Export
De Europese graanexport heeft ondanks het geharrewar met Oekraïne weinig te lijden zo lijkt het. Volgens de laatste cijfers van de Europese Commissie heeft de EU dit seizoen tot 2 april 23,15 miljoen ton tarwe uitgevoerd tegen over 21,52 miljoen ton vorig seizoen. Als je iets dieper in de cijfers duikt zijn de zorgen van verschillende Oost-Europese lidstaten toch niet helemaal onterecht. Er kwam namelijk 4,45 miljoen ton tarwe uit Oekraïne de EU binnen. Dat was vorige seizoen 350.000 ton. Per saldo is er dus een kleine 3 miljoen ton tarwe uit Oekraïne de EU binnen gekomen dat (nog) niet is doorgevoerd. Daarnaast is er ook fors meer maïs uit Oekraïne naar de EU gegaan namelijk 11,35 miljoen ton dit seizoen tot 2 april versus 6,74 miljoen ton vorig seizoen. De honger naar maïs is en de EU sowieso groot. De import uit Brazilië is zelfs meer dan verdubbeld naar 7,89 miljoen ton.

Qua exportbestemmingen van de EU springt Noord-Afrika er uit. Marokko importeerde dit seizoen al 3,58 miljoen tarwe. Dat is meer dan drie keer zoveel als vorig seizoen. Ook Algeria nam iets meer EU-tarwe af maar met ruim 100.000 ton extra op een totale import tot nu toe van 3,38 miljoen ton is deze verschuiving minder spectaculair. Uitschieter naar de andere kant is Egypte. Dat land heeft dit seizoen 1,63 miljoen ton tarwe geïmporteerd tegen 2,30 miljoen ton vorig seizoen. De graanvoorraad van Egypte is volgens verschillende bronnen met circa twee maanden gebruik relatief klein. Niet voor niets dat de Egyptische staatsinkoper GASC gisteren een nieuwe tender heeft opengesteld voor tarwe levering mei.

Weersverbetering
De neerwaartse trend op de granenmarkt werd nog wat verstrekt door de weerberichten voor de VS. Het kwik in de Midwest en op de Noordelijke prairies van de VS loopt op en er wordt relatief gunstig weer voor de voorjaarswerkzaamheden voorspeld. Dat zet met name maïs en soja wat onder druk. Daarnaast neemt volgens de weermodellen de kans toe op regen in de zuidelijke prairies die nog steeds kampen met ernstige droogte. Dat is dan weer vooral belangrijk voor de ontwikkeling van de wintertarwe dat één van de belangrijkste gewassen is in dit gebied.

Waar in Noord-Amerika de ogen op de komende oogst gericht zijn, zijn in Zuid-Amerika boeren volop met de oogst bezig. De sojaoogst in Brazilië vordert gestaag. In de periode tot 1 april is ongeveer driekwart van het areaal gedorst volgens schattingen van Conab. Daarmee loopt de oogst overigens wel een beetje achter op vorig seizoen. In Argentinië is het groeiseizoen voor soja desastreus verlopen zo kunnen we onderhand wel concluderen. Dat weerhoudt de regering er niet van om de soja-export te stimuleren. Vanaf zaterdag 8 april tot en met 24 mei heeft het land voor de derde keer een programma met zeer gunstige wisselkoers voor de dollar in gesteld. Boeren, coöperaties en andere exporteurs kunnen hun 'sojadollar' inwisselen voor 300 pesos. Dat is ruim boven de wisselkoers in de markt waar je voor een dollar ongeveer 210 pesos krijgt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden