Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt kleurt rood op Dag van de Arbeid

1 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming blijft ronduit in mineur op de granenmarkt. Een oplossing voor de import van graan uit Oekraïne richting de EU die binnen handbereik is, drukt vooral de tarwenotering omlaag. Ook regen op de droge prairies in de VS helpt de prijs omlaag te brengen. In India valt de schade van de hitte begin april mee, zo doet althans het tempo van het opbouwen van de interventievoorraad vermoeden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot afgelopen vrijdag op €238,50 per ton. Vandaag is de beurs in Parijs gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. Op de beurs veerden de koersen van tarwe, maïs en soja voor het weekend weer iets op na de verliezen eerder die week. Dat herstel zet vandaag maar beperkt door. Soja staat tijdens het schrijven enkele centen in de plus, terwijl maïs en tarwe in het rood staan.

De export van graan uit het Zwarte Zeegebied blijft een zeer heikel onderwerp op de granenmarkt. De EU maakte vrijdag bekend dat de heffingsvrije import van Oekraïense graan met een jaar wordt verlengd, maar met een aantal uitzondingen op de meest gevoelige agrarische grondstoffen. Voor vlees, zuivel, suiker en sommige granen kunnen quota en importheffingen ingesteld worden. Samen met een steunpakket komt de EU zo tegemoet aan de bezwaren van de vijf oostelijke lidstaten. Oekraïne is niet te spreken over de exportbeperkingen. "Er zijn voldoende wettelijke gronden voor de onmiddellijke hervatting van de export van Oekraïense landbouwproducten naar Polen, Roemenië, Hongarije, Slowakije en Bulgarije, evenals de voortzetting van de ongehinderde export naar andere EU-lidstaten", schijft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie aan persbureau Reuters. Dat Oekraïne zich zo druk maakt over de export over land is voor een deel te verklaren doordat Rusland niet van plan lijkt om de Zwarte Zeedeal na 18 mei te verlengen. Daarmee zou dan de veruit belangrijkste exportroute voor Oekraïne wegvallen.

In de VS zorgt regen dat dit weekend gevallen is in de delen van het oosten van Kansas, Texas en Oklahoma voor een bearish momentum op de beurs. De wintertarwe verandert in deze door droogte getroffen staten daardoor niet plotseling in een florerend gewas, maar elke druppel die nu rond het in de aar schieten en/of vullen van de korrel valt, is wel raak. Voor de maïs werkte het weer even wat minder goed mee in de cornbelt. Zaaien liep in het laatste Crop Progress-rapport voor op het meerjarige gemiddelde, maar nachtvorst heeft mogelijk voor schade gezorgd dit weekend, zo schrijven verschillende lokale media.

Grote plannen
In Argentinië heeft droogte in seizoen 2022/23 flink huisgehouden en vallen onder meer de opbrengsten van maïs en soja zwaar tegen. Dat brengt niet alleen de getroffen boeren in de problemen maar zorgt ook voor een gat in de begroting van de regering van het land dat toch al in economische crisis zit. Om de agrarische sector weerbaarder te maken tegen droogte heeft de Argentijnse regering $394 miljoen vrijgemaakt aan leningen voor irrigatieprojecten. Dat is onderdeel van een totaal pakket van $2,07 miljard dat de regering wil investeren om het areaal dat beregend kan worden bijna te verdubbelen. In Argentinië kan nu volgens het ministerie 2,1 miljoen hectare geïrrigeerd worden. Dat moet met het gigantische steunpakket uitgebreid worden met 1,9 miljoen hectare.

In India valt het mee met de schade van de hevige stortbuien en hagelstormen die werden opgevolgd door een hittegolf eind mei en begin april, als je althans kijkt naar de snelheid waarmee de interventievoorraad tarwe wordt opgebouwd. Tot en met 26 april heeft de overheid al 19,5 miljoen ton tarwe opgekocht, zo zegt een anonieme bron tegen Reuters. Daarmee is er nu al meer tarwe in interventie genomen dan in het hele vorige seizoen, toen er 18,8 miljoen ton werd gekocht door de staat. In dit tempo zou er in totaal 30 miljoen tarwe dit seizoen door de overheid kunnen worden gekocht volgens een handelaar. Dat is voldoende voor de rijksvoedselprogramma's voor het armste deel van de bevolking, maar het exportverbod blijft vermoedelijk wel in stand volgens bronnen. Het exportverbod werd in mei 2022 ingesteld nadat de tarweprijzen zowel op de binnenlandse als op de wereldmarkt door het dak gingen. Kleine kanttekening die wel bij het staatsopkoopprogramma gezet moet worden is dat het graan dat aan de regering wordt aangeboden niet geweldig van kwaliteit is. De goede tarwe gaat naar de commerciële handelaren en wat overschiet is voor de overheid.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden