Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS bepaalt stemming op granenmarkt

14 Juni 2023 - Max van der Heijden

De droogte in de VS bepaalde dinsdag in belangrijke mate het humeur op de granenmarkten. Vladimir Poetin laat weten dat Rusland overweegt uit de Zwarte Zeedeal te stappen. Ook ligt de Braziliaanse maïs- en sojaoogst hoger dan een jaar geleden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot dinsdag €0,50 hoger en eindigde de dag op €238,75. In Chicago sloot de julikoers voor tarwe op $6,36 per bushel. Het septembercontract op de CBOT sloot hoger op $6,48 per bushel. 

De Amerikaanse tarweprijs stijgt mede dankzij de koersstijging van soja en maïs. Zorgen over die gewassen versterken zorgen over de algehele Amerikaanse oogst dit seizoen. Slecht nieuws was de stijging van Europese zachte tarwe-export naar 29,9 miljoen ton, van 26,4 miljoen ton een jaar geleden. Ook is er de blijvende vraag naar Europese tarwe vanuit Egypte, dat 8,2 miljoen ton tarwe wil kopen. 

De Russische president heeft gisteren (13 juni) gezegd dat Rusland overweegt om zich terug te trekken uit de Zwarte Zeedeal. Het land voelt zich bedrogen door het westen omdat geen enkele van de beloften die het heeft gedaan om de Russische landbouwgoederen op de wereldmarkt te brengen waar heeft gemaakt. 

Groot nieuws op de granenmarkt was de op handen zijnde fusie van Bunge en Viterra, waardoor het eerst genoemde bedrijf een van de grootste graanhandelaren ter wereld wordt qua omzet en de macht van het bedrijf in Brazilië nog verder groeit. Wel is het nog even wachten of de financiële autoriteiten de overname goedkeuren. De Russische bank VTB verkoopt haar aandeel van 45% in de Rusische graangigant Demetra.

Geen hoop
Het julicontract maïs verloor dinsdag waarde en sloot op $6,13 per bushel. Het septembercontract zat wel in de lift en sloot op $5,46 per bushel. De prijs voor september stijgt door de verwachting dat de  voorspelde regen deze week niet voldoende zal zijn om de problemen met de Amerikaanse tarweoogst op te lossen. 

De Braziliaanse maïsexport voor het seizoen 2022/23 wordt door het Braziliaanse statistiekagentschap CONAB ingeschat op 48 miljoen ton en is daarmee ongewijzigd vergeleken met een eerdere schatting. Wel verhoogde CONAB de verwachte opbrengst van de tweede maïsoogst van 96,1 miljoen ton naar 96,3 miljoen ton. De totale maïsoogst wordt ingeschat op 125,7 miljoen ton, flink meer dan de 113,1 miljoen ton van een jaar geleden.

Naast het weer vormen ook Oekraïne, Brazilië en Argentinië felle concurrentie voor Amerikaanse maïs. Vooral op de exportmarkt wordt het gewas deze zomer mogelijk minder aantrekkelijk. De julicontracten daalden ook vanwege de zwakke vraag naar Amerikaanse maïscontracten. 

En waar analisten verwachten dat de vraag naar Amerikaanse soja de komende maanden gaat toenemen krijgt maïs uit de VS binnenkort concurrentie van goedkopere maïs uit Brazilië. 

Biodiesel
Het julicontract sojabonen steeg en sloot hoger op $1,40 per bushel, het augustuscontract sojabonen steeg ook en sloot op $1,33 per bushel. 

CONAB stelde de Braziliaanse oogstverwachting naar boven bij en schat nu in dat er in seizoen 2022/23 155,7 miljoen ton sojabonen wordt geoogst. Eerder was de schatting nog 154,8 miljoen ton. Ook is dit flink meer dan de 125,5 miljoen ton van een jaar geleden. Een negatieve factor is een daling van de Europese sojabonen import met 1,6 miljoen ton. 

Ook zijn er zorgen dat de weeromstandigheden in de VS slecht nieuws zijn voor de vooruitzichten van Amerikaanse soja. Ook is de koers hoger door een stijging van de ruwe olieprijs. Een stijging van meer dan 3% betekent dat sojaolie aantrekkelijk wordt voor de inzet in biobrandstof. 

Tot slot heeft de Iraanse staatsvoerimporteur SLAL een internationale tender uitgedaan om 120.000 ton maïs en 120.000 sojameel te kopen. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden