De granenmarkt laat een wat wisselend beeld zien. Tarwe vond de weg omhoog, vooral op de termijnmarkt in de VS. Deels moest de Amerikaanse beurs door een korte vakantie nog het nieuws van eerder deze week verwerken, maar ook droogte in de regio's waar veel zomertarwe geteeld wordt, telt op. Voor maïs en soja is het Brazilië dat met hoge opbrengsten de stemming voor een belangrijk deel bepaalt.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif pluste gisteren €5,25 en sloot op €233,25 per ton. Op de CBoT zat tarwe eveneens in de lift in de eerste handelssessie na onafhankelijkheidsdag. Het julicontract sloot 5,3% hoger op $6.62 per bushel. Maïs leverde 1,6% in en kwam daarmee uit op $5.48¼ per bushel. Het juli contract voor soja sloot ook in de min met 0,9% naar $15.47¼ per bushel. De overige sojacontracten bleven overigens nagenoeg ongewijzigd.
Rusland blijft spelers op de tarwemarkt bezighouden. Het Kremlin heeft gisteren (woensdag 5 juli) laten weten nog geen besluit genomen te hebben over het verlengen van de Zwarte Zeegraandeal na 17 juli. Rusland heeft herhaaldelijk aangeven dat het geen grond ziet om de deal te verlengen vanwege de obstakels die het land ondervindt bij de export van graan en kunstmest. Volgens de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov is er nog tijd voor het westen om deze knelpunten te verhelpen. "We hebben nog geen officieel besluit genomen en zullen de beslissingen tijdig bekendmaken", tekende Reuters op uit de mond van Peskov.
De secretaris-generaal van Handel en Ontwikkeling van de VN, Rebeca Grynspan noemt het verlengen van beide overeenkomsten (de ene vooral over de uitvoer van graan uit Oekraïne en de andere over het versoepelen van handelsbelemmeringen voor de Russische export van graan en kunstmest die voortvloeien uit de westerse sancties) cruciaal. "We hebben beide nodig om de prijzen omlaag te brengen en voor een stabiele voedsel- en kunstmestmarkt in de wereld", aldus Grynspan tegen Reuters. "De VN blijft zich inzetten voor continuatie van de overeenkomsten." Grynspan gaf aan mogelijk naar Moskou of te reizen voordat de huidige overeenkomst afloopt.
Propaganda
De dreiging rondom de kerncentrale van Zaporizja stelt spelers op vooral de tarwemarkt niet gerust. De Oekraïense autoriteiten maakten bekend dat het aanwijzingen heeft dat Rusland mogelijk explosieven heeft geplaats in deze kerncentrale, die tot één van de grootste van de wereld behoort. De centrale ligt al tachtig dagen stil, dus een kernramp in omvang zoals die van Tsjernobyl is niet waarschijnlijk volgens experts. Maar een nucleair lek zou potentieel veel landbouwgrond uit productie kunnen halen. Verschillende analisten wijzen erop dat het naar buiten brengen van deze informatie door Oekraïne ook als doel kan hebben om extra militaire steun uit het westen los te krijgen en dat het met de werkelijk dreiging van een Russische sabotageactie wel meevalt.
Steun van het weer
Droogte in Noord-Amerika is een andere factor die de tarwemarkt steun geeft. Op de noordelijke prairies in de VS is het droog en de conditie van de zomertarwe in deze belangrijke teeltregio loopt achteruit, zo bleek eerder deze week nog uit het Crop Progress-rapport van het USDA. Iets verder naar net noorden, in Canada is de situatie niet veel beter. En voor de komende tien dagen wordt er niet of nauwelijks neerslag voorspeld in de zomertarweregio van Canada. De trage oogstvoortgang van tarwe zuidelijker in de VS geeft de koers daarbij nog een extra zetje in de rug volgens sommige analisten.
De koersen van maïs en soja staan wat onder druk door ruim aanbod vanuit Brazilië volgens experts. Brazilië verwacht na de recordoogst van 156 miljoen ton soja deze maand 9,4 miljoen ton soja te exporteren. Vorig jaar voerde Brazilië in juli 7 miljoen ton soja uit. Ook bij de export van maïs geven de Braziliaanse handelaren gas bij. Voor juli dit jaar wordt een export van 6,3 miljoen ton voorspeld tegen 5,6 miljoen ton in dezelfde maand vorig jaar.