De granenmarkt geeft zeer tegenstrijdige signalen. Voor een belangrijk deel is het nog steeds een echte weermarkt. Regen in Europa is voor de wintertarwe niet gunstig, terwijl maïs en soja in de VS hard bijtrekken van een beetje vocht. In het noordoosten van China spoelen de gewassen weg en daar is het nog niet gedaan met het noodweer. Er is namelijk een tyfoon in aantocht. Brazilië zorgt voor wat lucht op de markt met ruim aanbod van maïs tijdens de oogst die daar nu volop gaande is.
Het voorzichtige herstel op de tarwemarkt dat afgelopen vrijdag werd ingezet, zet vandaag (in elk geval in de eerste uren van de handelsdag) door. Op de Matif staan de tarwecontracten tijdens schrijven circa 1% in het groen. In Chicago was de stijging enkelen tienden procenten sterker. Soja en maïs wisten de opgaande lijn van voor het weekend niet door te trekken. Maïs staat tijdens schrijven circa 1,5% in het rood en soja zelfs rond de 3%.
Regen is een van de centrale thema's op de granenmarkt. In delen van Noordwest- en Midden-Europa ligt de tarweoogst al enige tijd stil door neerslag. Voor de zomergranen, aardappelen, uien en bieten gunstig, maar niet voor de (over)rijpe wintertarwe. Schot, legeren en kwaliteit zorgt lokaal voor behoorlijke problemen.
Overstromingen in China
De toestand in Europa is gelukkig nog lang niet zo erg als in China. In de algemene media gaat het vooral over de overstromingen in en rond Peking, maar grotere delen van het noordoosten van China hebben te kampen met wateroverlast. Lokale media berichten dat in de provincies Jilin en Heilongjian een deel van de rijstoogst verloren is gegaan door regen. En het leed is waarschijnlijk nog niet geleden want deze week komt er ook nog een tyfoon over de regio als de weersvoorspellingen kloppen. Het noordoosten van China, waar naast de bovengenoemde provincies onder andere ook Binnen-Mongolië onder valt, is een belangrijk landbouwgebied in China. Circa 45% van de Chinese maïsproductie komt uit deze regio, 60% van de soja en 20% van de rijst. In een wereldvoedselmarkt die sinds de Russische invasie in Oekraïne toch al behoorlijk gespannen is, kan een dergelijke tegenvaller een nieuwe rally inluiden. Of dat op korte termijn ook gebeurt, valt overigens te bezien. Naast een enorme bevolking heeft China ook enorme interventievoorraden (op papier althans).
In het Zwarte Zeegebied blijft het onrustig. Agelopen week wist Oekraïne de markt nog een beetje op de kast te krijgen met een aanval op een Russische olietanker met behulp van een zeedrone, een soort van op afstand bestuurbare torpedo. Het Kremlin zaaide voor het weekend nog weereens onrust over de graandeal. Volgens Rusland is de Amerikaanse bank JP Morgan gestopt met het verzorgen van transacties naar de Russische agrarische bank Rosselkhozbank. JP Morgan verzorgde de afgelopen maanden met toestemming van het Witte Huis onder strikte voorwaarden de betalingen van internationale agrarische transacties. Volgens de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is deze directe lijn per 2 augustus afgesneden. Dmitri Peskov de woordvoerder liet zich logischerwijs kritisch uit over het verbreken van de band. Volgens Peskov doet de VS vooral loze beloftes en komt het land niet daadwerkelijk in actie. De VN, VS of JP Morgan hebben dit overigens noch bevestigd noch ontkent.
Brazilië laat zich gelden
De stemming in soja en maïs wordt voor een deel gemaakt door de weersvoorspellers. Waar de noordelijke helft van Europa juist wacht op droger weer komen buien in het noorden van de VS en het zuiden van Canada juist als geroepen. Zomergranen, maïs en soja waren in de regio hard toe aan een slokje water volgens verschillende experts. De neerslag gaat gepaard met wat meer gematigde temperaturen het geen resulteert in groeizaam weer. Toch heeft de VS zeker niet het alleen recht in de maïs- en sojahandel. De grote concurrent is Brazilië op het moment. De maïsoogst is volop gaande daar en door een goede oogst is er relatief veel aanbod af land. Lokale spelers berichten dat de maïsprijs op de fysieke markt in verschillende regio's rond het laagste punt hangt in ruim een jaar.
Het dorsen van soja is alweer een paar maanden achter te de rug in Brazilië maar van het oliehoudende zaad staat de prijs onder druk. Aan de vraag ligt het niet want in de eerste zes maanden van dit jaar werd volgens Secex (Secretariaat Buitenlandse Handel) een recordhoeveelheid soja uitgevoerd. In juli heeft de export vergeleken met juni weliswaar een stap teruggedaan, maar zet je het af tegen juli 2022 dan is er nog altijd een kleine 30% meer geëxporteerd. De gemiddelde prijs afgelopen juli zakte echter naar het laagste niveau sinds juli 2021 volgens Secex.