Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Graanmarkt vaart eigen lastig te volgen koers

14 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een onrustig weekend op de Zwarte Zee en een Wasde-rapport waarin opbrengsten naar beneden zijn bijgesteld. Voer voldoende voor groene cijfers op de internationale beurzen. Maar zoals bijna gebruikelijk kiest de markt een geheel eigen pad, die voor een analist moeilijker te is beredeneren. Maar dat gaan we toch doen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens het schrijven van de analyse, voor sluiten van de markt, staat het septembercontract tarwe op de Matif ruim 2% in de min en daarmee op de laagste punt in een maand. Op de CBoT is het verlies nog iets groter en staat tarwe 2,5% in het rood. Maïs staat ook lager dan voor het weekend, maar hier is het verlies met bijna 0,75% wat beperkter. Soja is de uitzondering. Het oliehoudende zaad staat ruim 1% in de plus op de beurs in Chicago.

De augustus-editie van het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is redelijk bullish van toon. De tarweoogst in de EU is met 135 ton zo'n 3 miljoen ton naar beneden bijgesteld vergeleken met de juli-editie van het rapport. China dorst eveneens 3 miljoen ton minder, wat de totale oogst in dat land brengt op 137 miljoen ton. Ook de Canadese tarweoogst valt volgens het USDA met 33 miljoen ton zo'n 2 miljoen ton kleiner uit. Meevallers komen uit Kazachstan en Oekraïne, waar de tarweproductie groter is dan eerder verwacht. De totale consumptie van tarwe is met 3,4 miljoen ton verlaagd naar 796,1 miljoen ton. De eindvoorraad tarwe is eveneens verlaagd met 0,9 miljoen ton naar 265,6 miljoen ton. Dat is de kleinste tarwevoorraad sinds 2015/16.

Weinig nieuws onder de zon
In maïs en soja heeft het USDA de opbrengstprognose voor de oogst in de Verenigde Staten naar beneden bijgesteld, doordat de opbrengsten per hectare naar verwachting lager uitvallen. Als de prognose van de maïs klopt, haalt de VS overigens de op één na grootste oogst ooit binnen. Dit komt vooral door de uitbreiding in het areaal. Dat de graanhandel nauwelijks lijkt te reageren op de prognoses in het Wasde-rapport, komt volgens analisten door een gebrek aan verrassingen. Dat de gewassen, of het nu tarwe in de EU en Canada is of maïs in de VS, er wat minder florissant op staan was bekend. Een aanpassing, zoals het USDA vrijdag heeft gedaan, lag in de lijn der verwachting en was dan ook al min of meer ingecalculeerd.

Waarschuwingsschoten
Uit het Zwarte Zeegebied kwam gisteren (zondag 13 augustus) het nieuws dat een Russisch marineschip waarschuwingsschoten heeft gelost op een koopvaardijschip. Het Russische patrouillevaartuig wilde de Sukru Okan, dat onder de vlag van Belau vaart, inspecteren, maar de kapitein reageerde niet op dat verzoek. Volgens Rusland was het schip onderweg naar de Oekraïense haven van Izmajil. Volgens Oekraïne is het incident een grove schending van internationaal recht. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken roept de internationale gemeenschap op krachtig in te grijpen na "dit voorbeeld van het doelbewuste Russische beleid de vrije toegang van schepen op de Zwarte Zee te blokkeren."

Roemenië doet Oekraïne een handreiking in de graanexport. Sorin Grindeanu, de Roemeense minister van Transport, maakt vandaag bekend dat hij de capaciteit in de haven van Constanta voor de verwerking van graan uit Oekraïne wil verdubbelen naar 4 miljoen ton in de komende maanden. Om dat doel te halen wil Grindeanu 60 extra loodsen opleiden die schepen kunnen begeleiden in het Sulina kanaal. Ook moeten verschillende (met Europees geld gefinancierde) infrastructurele projecten versneld worden afgerond.

China aan de markt voor soja
Soja heeft in tegenstelling tot tarwe en maïs de wind wat meer in de zeilen. Vraag vanuit China neemt daarbij een prominente rol in. Volgens de douane heeft het land in de eerste zeven maanden van dit jaar 62,3 miljoen ton soja geïmporteerd. Dat is 15% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In juli importeerde China 9,73 miljoen ton soja. Dat is minder dan de 10,27 miljoen ton in juni, maar zit ruim boven het importcijfer van juli vorig jaar toen 7,88 miljoen ton werd ingevoerd. Experts verwachten dat het nog niet gedaan is met de kooplust van China. Het noordoosten van het land is getroffen door noodweer en laat dit nu ook het gebied zijn waar een aanzienlijk deel van de binnenlandse soja-, maïs- en rijstteelt zit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden