Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Europese graanexporteurs maken nog geen haast

18 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt liet afgelopen handelssessie geen grote uitschieters zien. Tarwe stond wat onder druk ondanks of misschien wel dankzij verschillende exportcijfers. In de maïs en soja wordt de stemming gemaakt door de weermannen en vrouwen in de VS. Droogte blijft daar een veelbesproken onderwerp.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 lager op €228 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 1,4% is om daarmee uit te komen op $5.89½ per bushel. Maïs en soja lieten beiden een gematigd plusje zien de afgelopen handelssessie. Maïs sloot 0,7% hoger op $4.73 per bushel en soja pluste 0,1% om uit te komen op $13.36¾ per bushel.

Tarwe is op het moment de zwakste schakel in de granenmarkt. Onrust in het Zwarte Zee gebied blijft natuurlijk als een donkere deken boven de markt hangen. Nieuws van het front lokt reactie uit op de markt maar de invloed is minder dan de afgelopen maanden het geval was. Spelers op de markt wennen wat dat betreft ook weer snel aan de nieuwe situatie.

De Oekraïense graanexport via de Donau loopt nog niet helemaal zoals gepland. APK Inform meldt dat in de eerste helft van augustus 820.000 ton graan via deze route is uitgevoerd. Als die lijn wordt doorgetrokken zou je uitkomen op een maandexport van circa 1,6 miljoen ton. Het doel is een maandexport via de Donau van 2,5 miljoen. Om dat te halen is er dus nog werk aan de winkel.  

Trage Europese export
Ook de export van de EU stokt een beetje. In de eerste weken van seizoen 2023/24 tot en met 13 augustus is er 3,72 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Een jaar eerder stond de teller op 4,19 miljoen ton. De belangrijkste kopers van de Europese tarwe zijn Marokko met 834.000 ton en Algerije goed voor 457.000 ton. De export van gerst loopt ook wat trager vergeleken vorige seizoen. Tot nu toe loopt de export 27% achter. Daar staat wek tegenover dat er minder geïmporteerd is. Soja import van de EU is 17% lager vergeleken met vorige seizoen en er is zelfs 31% minder maïs ingevoerd in de periode tot en met 13 augustus.

Droog
Meer invloed op de stemming in de markt hebben de weerberichten in de VS op het moment. De zuidelijke prairies hebben nog steeds te maken met droogte maar er wordt vocht aangevuld. In de droogte monitor van deze week is het wintertarwegebied dat kampt met droogte gezakt van 45% naar 43%. Dat is meteen het laagst percentage in een jaar. De tarweoogst van dit seizoen is grotendeels binnen maar de uitgangspositie voor de tarwe die komende herfst gezaaid wordt kan daar wel van profiteren. De zomertarwe in de VS -die in de noordelijker staten geteeld wordt- staat nog wel voor een belangrijkdeel vast en daar neemt de droogte toe. Het effect daarvan blijft overigens beperkt omdat het gewas al zo goed als afgerijpt is.

Dat is bij maïs en soja wel anders. Die gewassen zijn nog vol in de groei en zouden onder hand wel weer een slokje water kunnen gebruiken. In het westen van de cornbelt is de laatste dagen nauwelijks regen gevallen en dat is ook terug te zien in de droogte monitor. Voor maïs minder van belang maar voor soja en katoen wel is de droogte in de Mississippidelta. Weinig regen en hoge temperaturen doen de gewassen daar bepaald geen goed.

Bron: US Drought monitor
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden