Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Europese tarwe export komt maar traag op gang

23 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Grote uitschieters zagen we de afgelopen handelssessie niet. Op de tarwemarkt was het wikken en wegen tussen alle berichten over opbrengstverwachtingen en exportcijfers. Het meeste leven zat in de sojamarkt, die even op scherp werd gesteld door de eerste resultaten uit de Pro Farmer Crop Tour.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €1 lager en kwam daarmee uit op €228,25 per ton. In Chicago deed tarwe met 0,4% een stapje omhoog en kwam daarmee uit op $6.01¾ per bushel. Maïs en soja zaten in de mineur afgelopen handelssessie. Maïs sloot 0,6% lager op $4.66½ per bushel en soja zat op min 1,4% en kwam daarmee uit op $13.51½ per bushel.

Vanmorgen vroeg (woensdag 23 augustus) heeft Rusland nieuwe drone aanvallen uitgevoerd op doelen in Oekraïne. Doelwit waren havens in het zuiden van Odessa en aan de monding van de Donau. De Oekraïense militaire autoriteiten bevestigen dat er ten minste één graanopslag in brand is gevlogen. Door snel en kordaat optreden van de brandweer is het vuur niet overgeslagen naar andere faciliteiten, melden de Oekraïense autoriteiten. Door het klappen van de Zwarte Zee-graandeal zijn de havens aan de Donau de belangrijkste route geworden voor de Oekraïense graanexport.

Ondanks het wegvallen van de graandeal loopt de tarwe-export van Oekraïne relatief goed door. Dit seizoen heeft het land, tot en met 21 augustus, 1,46 tarwe geëxporteerd en dat is 64% meer dan vorig jaar. Marktbureau SovEcon heeft de geschatte Russische tarweoogst met 5 miljoen ton verhoogd naar 92,1 miljoen ton. Dat is ruim boven de prognose in het laatste Wasde-rapport van het USDA, die de Russische oogst op 85 miljoen ton raamt.

Trage Europese tarwe export
De Europese tarwe-export loopt dit seizoen achter op een jaar geleden. De EU heeft tot en met 20 augustus zo'n 4,06 miljoen ton tarwe uitgevoerd, tegen 5,12 miljoen vorig seizoen. Gisteren werd bekend dat de Egyptische staatinkoper Gasc in een tender 60.000 ton tarwe in Roemenië heeft gekocht voor $256 per ton, geleverd in de haven van Constanta. De Duitse tarweoogst komt dit seizoen lager uit dan de 43 miljoen ton van vorig jaar. De oorzaak zijn de natte maanden juli en augustus. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de opbrengst, maar ook voor de kwaliteit. Schot en lage hectoliter gewichten vormen een serieus probleem.

In de VS werkten de cijfers uit het Crop Progress rapport nog door. Zomertarwe staat er slechter op dan verwacht en dat zorgde voor steun op de markt. De eerste resultaten van de Pro Farmer Crop Tour kwamen gisteren naar buiten. Opbrengsten van maïs en soja in de westelijke staten die de tour aandoet, waren beter dan verwacht. De tour trekt in oostelijke richting en de verwachting is dat droogte daar erger heeft toegeslagen. Experts zijn dan ook voorzichtig al te grote conclusies te verbinden aan de eerste resultaten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden