Rusland weet het nieuws op de granenmarkt weer eens te beheersen. In een tender heeft Rusland voor de verandering hoog ingezet. Daarnaast werkt het Kremlin met Ankara aan een alternatief voor de Zwarte Zeegraandeal. In de VS is de blik alweer gericht op het nieuwe tarweseizoen met een areaalvoorspelling.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 hoger op €227,75 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje omhoog met 1,2% en kwam daarmee uit op $5.76¾ per bushel. Maïs zat wat in de mineur en leverde 1,7% in om te sluiten op $4.61¾ per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts en sloot uiteindelijk 0,1% lager op $13.81¼ per bushel.
De relatief lage tarwekoersen van de laatste dagen trokken de belangstelling van kopers. Speculanten stappen weer in voor een ritje naar boven volgens sommige analisten. Van de fysieke markt kwam gisteren ook wat prijsopdrijvend nieuws. De resultaten van een tender van de Egyptische staatinkoper Gasc werd gisteren bekendgemaakt. En daar zit toch wel een verrassing.
Gasc heeft in de tender 240.000 ton tarwe vastgelegd. De helft daarvan komt uit Frankrijk en de andere helft uit Roemenië. Rusland valt volledig buiten de boot. Dat komt omdat Rusland relatief hoog heeft ingeschreven met $270 per ton FOB (geleverd in de haven). In zekere zin is dat opvallend want Rusland heeft zich de afgelopen maanden als prijsvechter gedragen.
De tender was overigens niet het enige nieuws uit Rusland. Langzaam maar zeker lekt er ook steeds meer naar buiten over het alternatief voor de Zwarte Zeegraandeal waaraan Turkije en Rusland werken. Rusland zou naar verluid 1 miljoen ton graan met korting aan Turkije willen leveren dat vervolgens daar verwerkt kan worden en gedistribueerd naar de landen die het hardst nodig hebben. Qatar zou het plan financieel ondersteunen.
De blik voorwaarts
In de VS is de tarweoogst van het huidige seizoen nog niet achter te rug of er wordt al een voorschot genomen op de tarwe van oogst 2024. Farm Futures heeft namelijk een eerste areaalverwachting gepubliceerd. Het totale tarweareaal zou met 6% groeien naar 52,68 miljoen acres. De oppervlakte wintertarwe groeit met 2 miljoen hectare naar 38,665 miljoen acres als het de telers lukt om alles in de grond te krijgen wat ze van plan zijn. Dat zou het grootste areaal wintertarwe zijn sinds 2015.