Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Beschikbaarheid graan uit Oekraïne drukt op de markt

22 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Zowel in Parijs als in Chicago stonden de graannoteringen onder druk afgelopen handelssessie. In Europa spelen de ontwikkelingen in Oekraïne daar een rol bij. De Amerikaanse handel boet wat aan vertrouwen in door een sterke dollar en ietwat tegenvallende export. Het weer blijft echter de grote onzekere factor.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif leverde gisteren €2,25 in en kwam daarmee op uit op €236,25 per ton. Op de CBoT zakte het decembercontract tarwe met 2,2% naar $5.75¾ per bushel. Maïs zat ook in de mineur en daalde met 1,5% om uit te komen op $4.75¼ per bushel. Soja leverde 2% in en sloot op $12.93¾ per bushel.

De graanexport van Oekraïne via de EU blijft een heikel onderwerp, maar de regering van Zelenski lijkt langzaamaan te bewegen richting de eisen van Polen, Slowakije en Hongarije. Met Slowakije zouden er afspraken zijn gemaakt over een licentiesysteem. Daarmee zou gewaarborgd worden dat graan uit Oekraïne wordt doorgevoerd en niet in Slowakije blijft hangen en daar de lokale boeren de markt uit werkt. Met Polen worden op de achtergrond ook gesprekken gevoerd maar is nog geen doorbraak gemeld. De Europaroutes zijn van groot belang voor de Oekraïense graanexporteurs. Afgelopen jaar ging namelijk circa 60% van de export via de EU.

Kiev is ondertussen ook bezig de transport via de Zwarte Zee weer op poten te zetten. Afgelopen week zijn er twee bulkcarriers vertrokken om via de nieuwe 'humanitaire corridor' zoals Oekraïne de route noemt graan te laden. Vandaag werd bekend dat een tweede schip geladen met 20.000 graan vertrokken is uit de haven van Chornomorsk. Het eerste schip met 3.000 ton vertrok overigens afgelopen dinsdag.

Verschillende theorieën 
In de VS heeft de markt last van een sterke dollar en een wat zwakke export. Spelers op de granenmarkt bouwen daarom de risicopremie die in de graanprijzen verwerkt zit wat af. De weerberichten voor de VS worden door analisten op verschillende manieren uitgelegd op het moment. Neerslag wordt voorspeld de komende dagen voor de noordelijke prairies en het centrale deel van de Midwest. De oogst van maïs en soja loopt daardoor vertraging op, wat redelijkerwijs een wat prijsopdrijvend effect kan hebben. Aan de andere kant is het droog in de VS en groeit het gebied met een serieus neerslagtekort zo laat de gisteren gepubliceerde droogtemonitor zien. Zeker voor de wintertarwe die zo onderhand gezaaid wordt, is aanvulling van het vocht in de bodem meer dan welkom.

Droogte zorgt in Brazilië voor problemen bij de sojateelt. Het is in delen van de grote agrarische staat Mato Grosso te droog om het zaad aan te laten slaan volgens verschillende bronnen. Sommige telers wachten daarom af met het risico helemaal geen soja te kunnen zaaien of in de problemen te komen met de volgteelt maïs. De teeltkosten voor soja in Mato Grosso zijn in augustus iets gedaald ten opzichte van juli, zo maakte het economische instituut Imea bekend. Omgerekend naar euro's heb je het dan over een kostprijs van circa €789 per hectare met nauwelijks verschil tussen conventionele of GMO-rassen. Ten opzichte van vorige seizoen zijn de teeltkosten fors gedaald. Vorig jaar augustus kostte de teelt van een hectare soja namelijk circa €972. Vergeleken met de seizoen 2020/21 en 2021/22 liggen de teeltkosten overigens nog altijd ongeveer een kwart hoger.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox