De granenmarkt maakt een twijfelende start deze week. De Europese Commissie kwam met een marktvisie. Grote vergezichten of schokkende berichten stonden daar niet in. Rusland maakt aanstalten de graanexport naar Afrika echt op poten te willen zetten. Argentijnse boeren houden ondertussen de boot af en bieden nauwelijks tarwe aan in aanloop naar de oogst.
Tarwe staat zowel op de Matif als op de CBoT in de plus tijdens schrijven van dit artikel. De Matif blijft net iets onder de 1% en de CBoT zit daar net boven. Soja is ongeveer gelijk aan de slotkoers van afgelopen vrijdag en maïs staat enkele tienden in de min.
De Europese Commissie kwam vandaag met de marktverwachtingen voor diverse agrarische goederen op de korte termijn. Grote verrassingen stonden daar voor de granen niet in. De totale opbrengst van de oogst van 2023 is hoger uitgevallen dan vorig jaar, maar is wat achtergebleven vergeleken met de prognoses eerder dit jaar doordat het weer niet helemaal heeft meegewerkt in grote delen van Europa. Door de natte zomer laat de kwaliteit te wensen over en zal er meer tarwe moeten worden afgezet in het veevoer. Qua consumptie voorziet de Europese Commissie ook geen grote verschuivingen. Vergeleken met vorig seizoen groeit de vraag naar graan, maar het verwachte verbruik blijft naar verwachting 1,4% onder het vijfjarige gemiddelde. Grootste nieuws in het rapport zit misschien wel in de wijnbouw. In Spanje en Italië is de productie met respectievelijk 14% en 12% gedaald door extreem weer en schimmels.
Nieuws uit het Zwarte Zeegebied is wat naar de achtergrond verdrongen op het moment. Noemenswaardig is dat de Russische minister van Landbouw Dmitry Patrushev in een maand tot zes weken wil beginnen met de export van graan naar Afrikaanse landen, zo citeert het Russische persbureau Interfax Patrushev hem. De Russische export loopt zonder al te grote hindernissen, dus dat het Kremlin voor levering aan Afrika nog zo een relatief lange periode nodig heeft, geeft te denken volgens sommige analisten.
Argentijnen wachten met verkopen
Argentijnse boeren hebben geen haast met het voor de oogst verkopen van tarwe. Het zogenoemde forward-selling is naar het laagst tempo sinds 2016 gezakt. Als een van de oorzaken wordt de extreme droogte genoemd die het land in zijn greep houdt. De voorzichtige houding wordt nog wat versterkt door verkiezingen in december. Sommige boeren gokken erop dat een nieuwe regering nog weleens gunstigere voorwaarden zou kunnen instellen. De tarwe wordt overigens geoogst in november en december in Argentinië
Over tegenvallers door droogte in Zuid-Amerika hebben we al het nodige geschreven. In India heeft de soja ook te lijden onder gebrek aan neerslag. De Indiase bond van sojaverwerkers Sopa verwacht dat de sojaoogst in het land het lopende seizoen daardoor 4,3% lager uitvalt vergeleken met de vorige voorspelling. Afgezet tegen vorig seizoen zal de Indiase sojaproductie dan met 7,5% krimpen. Brazilië heeft eerder dit jaar een recordoogst soja binnen gehaald. In de eerste negen maanden is ook een recordhoeveelheid van 87,25 miljoen ton soja geëxporteerd volgens het secretariaat van Buitenlandse handel. Mede door een gunstige wisselkoers ten opzichte van de dollar en het ruime aanbod doet Braziliaanse soja het goed op de wereldmarkt.