Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt gaat tegen signaal van het USDA in

13 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een groene sessie op de granenmarkt. Dat is niet helemaal in lijn met wat je op basis van het Wasde-rapport dat gisteren uitkwam zou verwachten. Vooral voor tarwe gaf het USDA eigenlijk rood licht af. Het is een beetje naar de achtergrond verdrongen, maar Rusland is aan een nieuw offensief bezig in Oekraïne. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif steeg gisteren met €2,25 naar €233,25 per ton. Op de CBoT zaten de graankoersen in de lift. Tarwe steeg met 2,8% naar $5.71½ per bushel. Maïs noteerde een plus van 1,6% en kwam daarmee uit op $4.96 per bushel. De sterkste stijger in Chicago was soja. Het novembercontract kwam 3% hoger uit en sloot op $12.90 per bushel.

Het USDA kwam gisterenavond Nederlandse tijd met de oktober-editie van het Wasde-rapport. Voor tarwe is het rapport neutraal tot bearish, maïs neutraal tot vriendelijk en soja ronduit bullish. De tarweoogst in de VS valt groter uit dan verwacht in het rapport van september. Daar staat tegenover dat ook het verbruik wat groter is en de export blijft wel gelijk. De eindvoorraad tarwe neemt met 55 miljoen bushel toe tot 670 miljoen bushel. Voor de Amerikaanse markt dus een bearish verhaal van het USDA deze maand. Op wereldniveau is het Wasde meer neutraal van toon. Aan de productie kant zijn er wijzigingen gedaan in de opbrengstenverwachtingen van onder meer Australië, Kazachstan en Ethiopië vanwege een groeiseizoen dat niet mee zit. Dat komt overigens niet onverwachts. Het verbruik van tarwe is ook wat naar beneden bijgesteld. De wereldeindvoorraad komt volgens het USDA uit op 258,1 miljoen ton. Dat is 0,5 miljoen ton minder dan vorig seizoen en de kleinste voorraad sinds 2015/16.

De grootste aanpassingen zijn in de soja gedaan. De gemiddelde oogst van soja in de VS komt volgens het ministerie uit op 49,6 bushel per acre tegenover 50,1 bushel per acre waar in september nog mee werd gerekend. Door minder vlotte export blijft de verwachte Amerikaanse eindvoorraad ongewijzigd op 4.104 miljoen bushel. De wereld eindvoorraad tarwe wordt geraamd op 115,6 miljoen ton. Dat is een verlaging met 3,6 miljoen ton vergeleken met september voornamelijk door kleinere voorraden in Brazilië, China en India. Voor maïs bevat het Wasde-rapport geen grote verschuivingen. De Amerikaanse oogst is ietwat naar beneden bijgesteld naar 173 bushel per acre en ook Amerikaanse eindvoorraad is iets kleiner. In de wereld eindvoorraad heeft het USDA steviger gesneden. De eindvoorraad maïs komt 1,6 miljoen ton lager uit op 312,4 miljoen ton.

Offensief in Oekraïne
Door het geweld in Israël is de aandacht wat afgeleid van de oorlog in Oekraïne, maar ook daar wordt hevig gevochten. Rusland zou een nieuw offensief gestart zijn in het oosten van Oekraïne. Er wordt zwaar gevochten om Adviika vlak bij de stad Donetsk, meldt Reuters. Voor de granenmarkt is dit misschien niet het belangrijkste gebied maar het geeft wel weer aan de een spoedige beëindiging van de oorlog niet heel waarschijnlijk is. Een krappe eindvoorraad tarwe en oorlog in een belangrijk teeltgebied zou een zekere fundament in de markt moeten leggen. Kijken we wat vooruit naar het nieuwe seizoen dan maken de huidige graannoteringen telers niet bepaald enthousiast voor de tarweteelt.

Wat de arealen gaan doen weten we nog niet en hangt ook samen met wat het weer gaat doen. Een krimp ten opzichte van afgelopen seizoen zou niet onlogisch. Vorig jaar deze tijd stond de Matif ruim boven de €300 en hadden we de piek van door de €400 net achter de rug. Prijzen die ook ondanks historisch dure kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen ruimschoots kostendekkend waren. De inputs zijn minder snel gedaald dan de tarweprijs. De huidige koers zit om en nabij kostprijs en dat maakt dat telers mogelijk andere keuzes maken. Bijvoorbeeld de keuze voor een ander gewas of later in het seizoen heel scherp blijven op de kosten en niet voor de laatste kilo's gaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden