Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe in de knel door aanvallen op Oekraïne

22 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het rommelt weer in het Zwarte Zeegebied en dat is afgelopen handelssessie niet aan de tarwemarkt voorbij gegaan. De beschikbaarheid en productieontwikkeling van tarwe in Oekraïne blijft een lastig te leggen puzzel in het granencomplex. Een spoedige hervatting van de Zwarte Zeegraandeal blijft nog steeds onwaarschijnlijk. Op de sojamarkt nemen graananalisten een uitstapje naar de varkensmarkt. De omvang van de Chinese varkensstapel om meer precies te zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 hoger op €225,50 per ton. Op de CBoT zat tarwe steviger in de lift en noteerde een plus van 2,1% en kwam daarmee uit op $5.55 per bushel. Maïs kwam nauwelijks van zijn plek op de beurs in Chicago en sloot 0,1% hoger op $4.70 per bushel. Soja schoot gedurende de handelsdag alle kanten op. Het resulteerde uiteindelijk in een plus van 0,7% dat het slot op $13.77¼ bracht.

Onrust in het Zwarte Zeegebied gaf tarwe steun afgelopen handelssessie. Volgens Oekraïense autoriteiten heeft Rusland een nieuwe aanval uitgevoerd op de havenfaciliteiten in het zuiden van de stad Odessa. Vanuit het wereldvoedselprogramma van de VN werd gisteren gewaarschuwd voor de gevolgen van de Zwarte Zeeblokkade op de Oekraïense tarweproductie. De kans bestaat dat daardoor niet langer voldoende tarwe wordt geteeld om aan de binnen- en buitenlandse vraag te kunnen blijven voldoen. Volgens de VN zijn er sinds half juli 31 gedocumenteerde aanvallen uitgevoerd op graanproductie en -exportfaciliteiten. Van die aanvallen waren er 29 in Oblast Odessa, de regio die essentieel is voor zowel de uitvoer via de Donau als over de Zwarte Zee.

Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw is net iets meer van 4 miljoen hectare tarwe gezaaid deze herfst. Dat is circa 92% van het geplande areaal. APK-Inform heeft de exportprognose voor tarwe dit lopende seizoen verhoogd naar 13 miljoen ton. Dat is boven de exportvoorspelling van het USDA die in de novembereditie van het Wasde-rapport rekenden met 12 miljoen ton.

Juridisch gevecht
Het hervatten van de graandeal zou de exportperikelen waarmee Oekraïne van doen heeft kunnen verlichten. De kans dat de graandeal op korte termijn wordt hervat is klein. Opmerkelijk nieuws komt uit Rusland. Reuters meldt dat de Russische agrarische bank Rosselkohzbank een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Amerikaanse bank JP Morgan bij de rechtbank van Moskou. Rosselkohzbank is de spil in de financiële afwikkeling van de Russische graan- en kunstmestexport. De uitvoer van deze producten valt buiten de westerse sancties, maar Russische financiële instellingen zijn door de sancties afgesloten van het internationale Swift-betalingssysteem. Tussen JP Morgan en de Rosselkohzbank was een speciale regeling getroffen om de betalingen voor graan en kunstmest toch doorgang te kunnen laten vinden. Die overeenkomst is in augustus ontbonden, enkele weken nadat de graandeal werd opgeblazen.

Internationaal zijn er de nodige tenders. Een Zuid-Koreaanse voerfabriek heeft een tender opengezet voor 51.000 ton tarwe uit Australië en Tunesië heeft een tender openstaan voor 100.000 ton maaltarwe die vandaag sluit. Jordanië heeft 50.000 tot 60.000 ton tarwe vastgelegd voor $273,50 C&F (franco).

Veestapel China
In de sojamarkt wordt met argusogen gekeken naar de ontwikkeling van de Chinese varkensstapel. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw waren er eind oktober 42,1 miljoen zeugen in het land. Een maand eerder waren dat er 42,4 miljoen, maar China vindt het huidige aantal zeugen nog te groot. Aangezien het aantal zeugen al tien maanden een dalende lijn laat zien, verwachten analisten dat de Chinese overheid verdere maatregelen zal nemen de zeugenstapel te verkleinen. Prijzen voor vleesvarkens liggen ruim 40% lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Minder varkens in China kan erop duiden dat er minder soja en sojaschroot geïmporteerd gaat worden. Op korte termijn is daar overigens nog geen sprake van gezien bijvoorbeeld de recente koopwoede van China op de Amerikaanse sojamarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden