Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Het blijft kwakkelen op de Europese tarwemarkt

1 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Europese tarwe lijkt haast wel 'de zieke man' in het granencomplex. Beperkte vraag naar tarwe uit de EU en stevige concurrentie vanuit Rusland maken de stemming op de termijnmarkt in Parijs er bepaald niet beter op. De protesten van Europese boeren trekken ook in de graanhandel de aandacht. Maïs kreeg gisteren een opsteker door Amerikaanse ethanolproductiecijfers.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif leverde €3 in en sloot daarmee op €210,75 per ton. Op de CBoT zat tarwe ook in de hoek waar de klappen vielen. Het maartcontract op de beurs in Chicago sloot 1,7% lager op $5.95¼ per bushel. Maïs en soja bewogen vooral zijwaarts. Maïs steeg 0,1% naar $4.48¼ per bushel. Soja noteerde een plus van 0,3% en sloot op $12.22¼ per bushel.

De matige stemming op de tarwebeurs in Parijs is dominant volgens analisten. Een matige vraag naar EU-tarwe en stevige concurrentie van Rusland worden als belangrijkste oorzaken genoemd voor de mineurstemming. Het Russische ministerie van landbouw deed daar gisteren nog een extra schepje bovenop met de areaalcijfers. Het tarweareaal in Rusland voor de komende oogst is met 300.000 hectare naar boven bijgesteld tot 84,5 miljoen hectare. 96% van het areaal wintertarwe staat er ook nog eens goed tot redelijk op volgens het ministerie. De export van graan uit Oekraïne hapert. Enkele bronnen schatten dat Oekraïne in januari 3,8 miljoen ton graan heeft geëxporteerd tegen 6,1 miljoen ton in december.

Protesten
De boerenprotesten in Europa worden met bovengemiddelde interesse gevolgd door marktanalisten. Brussel lijkt wat tegemoet te willen komen aan de eisen van de protesterende boeren. De import van graan uit Oekraïne zou gelimiteerd worden. Met 2022 en 2023 als referentiejaren -toen de import uit Oekraïne al fors was toegenomen door de oorlog - rijst de vraag of dat boeren daar enthousiast van worden. Een andere maatregel die op tafel ligt, is het (tijdelijk) schrappen van de eis  in het GLB om 4% van de grond braak te laten liggen. Dat wordt door boeren wellicht gezien als goede maatregel - de meeste zijn immers geen boer geworden om grond braak te laten liggen - maar sommige analisten plaatsen daar wel een kritische kanttekening bij. Extra productie en een redelijk ruime Europese graanmarkt is economisch gezien niet de meest logische stap. Daar valt wel tegenin te brengen dat het niet de meest productieve percelen zijn die voor de braakregeling worden aangemeld en dat we op een wereldmarkt opereren. De EU is geen gesloten blok waarin productie en verbruik op elkaar afgestemd worden.

Ethanolproductie veert op
Maïs kreeg gisteren steun van de Amerikaanse ethanolproductie. Vorige week werden 991.000 vaten ethanol per dag gestookt tegen 818.000 een week eerder. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat overigens op 1 miljoen vaten per dag. De voorraad ethanol slonk met 6%. Verder blijft het weer een dominante factor in maïs en soja. De graanbeurs van Buenos Aires verhoogde de opbrengstverwachting voor soja naar 51 miljoen ton. Het USDA gaat uit van 50 miljoen ton. Waar analisten meer op aanslaan is de opmerking van de beurs dat het warme en droge weer zijn tol begint te eisen van de soja aldaar. Het begint droog te worden in de teeltlaag en de regen die voor volgende week wordt voorspeld is cruciaal volgens de beurs van Buenos Aires om de soja vitaal te houden en opbrengstderving te voorkomen. De Indiase meteorologische dienst waarschuwde gisteren voor hogere temperaturen dan normaal in grote delen van het land in februari. Vooral tarwe kan daar schade door oplopen, zo wordt gewaarschuwd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden