Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe op de beurs in Parijs vindt maar geen houvast

9 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe blijft vooral in Parijs in mineur. De bodem in de markt is nog steeds niet gevonden en de €200-grens komt rap naderbij. Het nieuws op de granenmarkt was echter het Wasde-rapport. Vooral in soja heeft het USDA wat opmerkelijke aanpassingen gedaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €3,75 in en sloot op €205,25 per ton. Dat is de laagste koers sinds de zomer van 2021. Op de CBoT houdt tarwe beter stand en blijft rond de $6 per bushel schommelen. Gisteren daalde het maartcontract voor tarwe in Chicago overigens met 2,2% naar $5.88½ per bushel. Maïs bewoog meer zijwaarts en zakte met 0,2% naar $4.33¼ per bushel. Soja was de enige stijger afgelopen handelssessie en noteerde een plusje van 0,4% naar $11.93½ per bushel.

Het Wasde-rapport dat gisteren uitkwam bevatte enkele verrassingen. Voor tarwe is het rapport redelijk in lijn met de verwachtingen. De mondiale beginvoorraad plus oogst is met 0,5 miljoen ton verhoogd naar 1.057 miljoen ton voornamelijk door hogere opbrengsten in Argentinië en Irak. De hoeveelheid tarwe die geëxporteerd wordt is verhoog met 1,2 miljoen ton naar 210,7 miljoen ton. De Oekraïense tarwe-export wordt overigens geraamd op 'maar' 15 miljoen ton. De wereldeindvoorraad tarwe is met 0,7 miljoen ton verlaagd naar 259,4 miljoen ton. Dat is de kleinste voorraad sinds seizoen 2015/16.

Schuiven met getallen
In de oliehoudende zaden en dan voor de Braziliaanse soja is meer gegoocheld met de cijfers. De oogst van 2022/23 - vorig seizoen dus - is verhoogd met 2 miljoen ton naar 162 miljoen ton. Voor seizoen 2023/24 is de oogstprognose verlaagd met 1 miljoen ton naar 156 miljoen ton. Marktbureau Conab, dat onder het Braziliaanse ministerie van Landbouw valt, rekent op een sojaoogst van 149,4 miljoen ton. Verschillende analisten plaatsen dan ook hun vraagtekens bij de aanpassingen van het USDA in het nieuw Wasde. De wereldhandel in soja is met 0,4 miljoen ton verlaagd naar 170,6 miljoen ton, voornamelijk door lagere export uit de VS. De eindvoorraad soja is verhoogd met 1,4 miljoen ton naar 116 miljoen ton.

Voor de coarse grains (maïs, gerst, enz.) heeft het USDA zowel de productie als eindvoorraad naar beneden bijgesteld. De wereldproductie is verlaagd met 3,8 miljoen ton naar 1.510,1 miljoen ton. Dat komt onder meer door kleinere oogsten in Brazilië en Mexico. De wereldeindvoorraad coarse grains is met 3,2 miljoen ton verlaagd naar 322,1 miljoen ton.

Het weerfenomeen El Niño zorgde de afgelopen maanden voor droger dan gemiddeld weer in Brazilië en Australië waardoor de oogsten daar lager uitvielen dan vorig seizoen, terwijl in bijvoorbeeld Argentinië regen zorgde voor betere opbrengsten. Volgens het Europese klimaatbureau Copernicus is het El Niño-patroon aan het verzwakken. Het weerpatroon speelt ook een rol bij de relatief hoge temperaturen. Afgelopen januari is volgens het klimaatbureau de achtste maand op rij met een recordhoge temperatuur.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden