Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland brengt graanmarkt in mineur

15 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het aanbod van graan uit het Zwarte Zeegebied blijft een stempel drukken op vooral de tarwemarkt. Oekraïne vindt dat de export via de EU geen marktverstorend effect heeft. Het land zou dan ook graag de tijdelijke handelsversoepelingen van de EU omzetten in een meer permanente regeling. Verder drukken oogstprognoses uit Rusland en Argentinië op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot €1,50 lager op €207,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 2% lager op $5.85½ per bushel. Maïs leverde 1,5% in en kwam daarmee uit op $4.24¼ per bushel. Ook soja sloot in het rood en zakte met 1,3% naar $11.70½ per bushel.

De Oekraïense graanexport via Oost-Europa heeft die markt geen schade berokkend, stelt Oekraïne. De Oekraïense staatssecretaris van Economische Zaken, Taras Kachka erkent dat de uitvoer via Oost-Europa voor onrust zorgt, onder andere omdat de Oekraïense producten niet aan de Europese standaarden voldoen. "Dat komt op ons vreemd over omdat we bij geen enkel product Europese boeren uit de markt drukken", aldus Kachka tijdens een persconferentie in Brussel.

Onder druk van vooral oostelijke EU-lidstaten heeft de Europese Commissie twee weken geleden beperkingen ingesteld op de import van pluimvee, eieren en suiker en tijdelijke maatregelen voor graan. Kachka zou graag zien dat de tijdelijke versoepelingen die na de Russische invasie werden ingesteld een permanent karakter krijgen. "We moeten iedereen duidelijk maken dat we voldoen aan de productie-eisen van de EU." Of er daadwerkelijke sprake is van een gelijk speelveld is voer voor discussie. Uitspraken van een Oekraïense topambtenaar die betrokken is bij de toetredingsonderhandelingen spreken Kachka tegen.

Maritiem succes
Oekraïne heeft dit seizoen 26,3 miljoen ton graan geëxporteerd, zo blijkt uit de gegevens van het Oekraïense ministerie van Landbouw die gisteren zijn gepubliceerd. Dat was vorig seizoen 29,7 miljoen ton. In de export dit seizoen zit 10,1 miljoen ton tarwe en 14,4 miljoen ton maïs. De oogst van graan en oliehoudende zaden in 2023 bedraagt circa 80 miljoen ton waarvan 50 miljoen ton voor de export is bedoeld. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt Oekraïne op koers om dit volume te exporteren. Het ministerie verwacht dat Oekraïne tot en met mei 6 miljoen ton graan per maand via de Zwarte Zee kan uitvoeren. Dat is op het niveau van voor de oorlog. "Ondanks de Russische aanvallen op havens en infrastructuur is Oekraïne erin geslaagd de Russische marine terug te dringen en daarmee de belangrijke handelsroutes op de Zwarte Zee veilig te stellen", zei David Cameron, de Britse minister van Buitenlandse Zaken bij Reuters.

Grotere oogsten
Marktbureau SovEcon verhoogde de opbrengstprognose voor de komende Russische graanoogst met 1,4 miljoen ton naar 93,6 miljoen ton. Er is niet of nauwelijks vorstschade en door het zachte weer van de laatste weken ontwikkelen de wintergranen zich beter dan eerder verwacht volgens SovEcon. Ruim aanbod van tarwe uit Rusland en Russische exporteurs die zakken met hun tarweprijzen, drukken volgens verschillende analisten zowel in Europa als Amerika op de tarwenoteringen.

Maïs en soja staan onder druk door de oogstprognoses uit Argentinië. De graanbeurs van Rosario verhoogde de oogstverwachting voor soja van 50 naar 52 miljoen ton. De verwachte maïsoogst werd met 3 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 59 miljoen ton. Ter vergelijking: het USDA gaat in de februari-editie van het Wasde uit van 55 miljoen ton maïs en 50 miljoen ton soja voor Argentinië.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden