Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Grote natuurbrand in Texas krijgt vat op granenmarkt

1 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Of het nu een reactie is op uitspraken van Zelenski of niet, Rusland maakte gisteren weer eens duidelijk dat een hervatting van de Zwarte Zee-graandeal niet aan de orde is. Op de Europese tarwemarkt zorgde dat bericht niet voor een opleving. Sterker nog, de neerwaartse prijsbeweging zette ook gisteren door op de Matif. In de VS deed de granenmarkt daarentegen een stapje omhoog. Één van de reden daarvoor zijn de enorme natuurbranden in de staat Texas.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,75 lager op €190,75 per ton. Het meicontract, waar de meeste handel in is, sloot €1,25 lager op €196 per ton. Op de Amerikaanse beurs zaten de granen juist wat in de lift. Het maartcontract tarwe op de CBoT sloot 1,1% hoger op $5.77½ per bushel. Maïs pluste 0,6% en kwam daarmee uit op $4.15¾ per bushel. Soja sloot 0,5% lager naar $11.28¼ per bushel.

Rusland heeft geen interesse in het verlengen van de Zwarte Zee- graandeal. Dat heeft de Russische minister van Landbouw Dmitry Patrushev aan het Russische persbureau Tass laten weten. Rusland heeft eigen exportmogelijkheden en zit er niet op te wachten de deal waar het Kremlin zich in juli vorig jaar uit terugtrok nieuw leven in te blazen. Ook de Oekraïense president Zelenski lijkt weinig vertrouwen te hebben in een vervolg van de graandeal. Hij pleitte eerder deze week in de VS voor (militaire) steun zodat Oekraïne de humanitaire corridor kan openhouden. Die route is namelijk het Oekraïense antwoord op het stoppen van de graandeal.

In Texas nemen de zorgen over de natuurbranden verder toe. Er wordt inmiddels gesproken over de grootste natuurbrand ooit in de staat waarin al circa 1.700 vierkante mijl (circa 440.000 hectare) is verbrand. Volgens de landbouwcommissaris van de staat Sid Miller heeft het vuur waarschijnlijk het leven gekost aan tienduizenden stuks vee en zijn graansilo's verwoest.

Gebrek aan voer
Hoeveel vee exact gesneuveld is, is niet bekend, maar het gaat om grote getallen volgens Miller. "We hebben waarschijnlijk tienduizenden stuks vee verloren, vooral vleesvee." Na droogtejaren was de veestapel in de VS al gekrompen tot het laagste niveau in meer dan zeventig jaar. Weilanden bedekt met jaren oud gras helpen het vuur aan te wakkeren. "Het is bijna als benzine voor het vuur", volgens Miller. De 'feedlots' (waar vleeskoeien worden afgemest) en melkveebedrijven zijn tot nu toe redelijk ongeschonden door de branden gekomen. Voer wordt schaars volgens Miller want niet alleen de weilanden zijn verbrand maar ook de silo's met maïs en tarwe. "Het lijkt een maanlandschap. Er is absoluut geen vegetatie. Het vee dat het wel overleeft heeft absoluut niks te eten." Het dreigende tekort aan voer heeft zijn weerslag op de granenmarkt, zo stellen enkele analisten.

Opkoopprogramma
De Indiase overheid wil de komende oogst 30 tot 32 miljoen ton tarwe op de binnenlandse markt als interventievoorraad kopen. Dat heeft het ministerie van Voedsel gisteren bekendgemaakt. De totale tarweoogst wordt door hetzelfde Indiase ministerie geraamd op 114 miljoen ton. Het subcontinent is na de EU en China de grootste tarweproducent. In seizoen 2022/23 wilde het Indiase ministerie van Voedsel 34 miljoen ton tarwe opkopen voor de diverse voedselhulpprogramma's in het land. Toen slaagde het er uiteindelijk in 26 miljoen ton te kopen, onder andere door hoge prijzen op de wereldmarkt die ook tot de Indiase markt doordrongen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden