Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst en winter kost opbrengst in Duitsland

15 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

China blijft zorgen voor een mineurstemming op de tarwemarkt. Na veel vijven en zessen blijkt het land nu toch wel tarwe uit Frankrijk geannuleerd te hebben. Het IGC kwam gisteren met een bijgestelde oogstprognose voor seizoen 2023/24. Vooral de maïs in Zuid-Amerika valt niet mee. In de eerste voorspelling voor 2024/25 voorziet het instituut een record graanoogst. In Duitsland heeft de natte herfst en winter huisgehouden zo blijkt uit de cijfers van het overkoepelende orgaan van de coöperaties. Het grootste gevaar is echter het verlies van landbouwareaal aan natuur en ander activiteiten volgens DRV.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 lager op €194 per ton. Op de CBoT leverde het meicontract tarwe 2,2% in en kwam daarmee uit op $5.32¼ per bushel. Maïs kreeg eveneens een tik te verwerken en zakte met 1,7% naar $4.33¾ per bushel. Soja bleef vergeleken met de granen stabiel en daalde met 0,1% naar $11.95¼ per bushel.

Het nieuws dat Chinese importeurs orders van in totaal 1 miljoen Australische tarwe geannuleerd of uitgesteld hebben, kwam vooral op de Amerikaanse beurs hard aan. Europa komt ook niet ongeschonden uit de strijd. Na wisselende berichten uit Frankrijk over annuleringen kwam gisteren het hoge woord eruit. Adeli Dridi, analist van FranceAgriMer, vertelde tijdens een persbijeenkomst dat China orders zachte Franse tarwe heeft geannuleerd. Details over volumes heeft hij niet prijs gegeven. De eindvoorraad tarwe is door FranceAgriMer naar boven bijgesteld tot 3,74 miljoen ton. Dat was in de voorspelling van vorige maand 3,5 miljoen ton. De eindvoorraad gerst valt 360.000 lager uit op 1,75 miljoen ton. Dat komt onder meer door goede vraag uit China. China koopt gerst als alternatief voor maïs. De Franse eindvoorraad maïs is door FranceAgriMer verhoogd met 90.000 ton naar 2,44 miljoen ton.

Recordoogst opkomst?
Het IGC heeft de oogstprognose voor granen in seizoen 2023/24 met 6 miljoen ton verlaagd ten opzichte van vorige maand. De wereldproductie komt daarmee uit op 2304 miljoen. De verlaging is vooral het resultaat van matige groeiomstandigheden voor maïs op het Zuidelijk halfrond schrijft het IGC. In het rapport zit deze maand de eerste prognose voor seizoen 2024/25. De totale graanoogst wordt geraamd op 2.322 miljoen ton. Dat zou indien gerealiseerd een record oogst betekenen. De tarweopbrengst voor de komende oogst wordt geschat op 799 miljoen ton tegen 789 afgelopen oogst. Voor maïs wordt de opbrengst geschat op 1.233 miljoen ton tegen 1.227 miljoen ton afgelopen oogst.

Grond voor de landbouw
Het Deutscher Raiffeisenverband (DRV) kwam gisteren met de Duitse areaal verwachting. In de schatting van de bond komt het graanareaal in Duistland voor het eerst onder de 6 miljoen hectare. "Wij rekenen op 5,9 miljoen hectare graan, een nieuw dieptepunt", schrijft Guido Seedler de graanmarktexpert van DRV. De graanopbrengst komt in de prognose uit op 41 miljoen ton. Dat is 3,5% lager vergeleken met vorig seizoen. De koolzaadoogst blijft met 3,9 miljoen ton ongeveer gelijk aan vorig seizoen. Vorstschade is nauwelijks een probleem geweest in Duitsland, maar de natte winter des te meer. Door de natte herfst is het lang niet overal gelukt wintertarwe te zaaien en door de wateroverlast in de winter zullen er percelen overgezaaid moeten worden volgens DRV. De zware grond in Noord-Duitsland is echter nog nauwelijks bekwaam voor de voorjaarswerkzaamheden. Het areaal wintertarwe is 7,3% kleiner dan vorige seizoen. In plaats daarvan wordt meer zomertarwe gezaaid. Het areaal zomertarwe is meer dan verdubbeld naar 69.100 hectare. Haver en zomergerst laten ook een kleine stijging in areaal zien. Maïs is minder in trek bij de Duitse akkerbouwers. In maïs verwacht DRV een areaalkrimp van 5,1%.

In de toelichting op de areaalcijfers uit Seedler forse kritiek op het Duitse en Europese landbouwbeleid. Nieuwbouwprojecten en zonneweides slokken landbouwareaal op. Daar komt dan nog eens bovenop dat de vanuit de EU verplicht is om komende seizoen 4% van het areaal braak te laten liggen. De concurrentie om grond zal volgens DRV de komende jaren alleen maar erger worden. Volgens een studie van het Thünen Instituut zou tegen 2030 in totaal wel 600.000 hectare landbouwgrond verloren kunnen gaan als gevolg van de ontwikkeling of de implementatie van klimaat- en natuurmaatregelen (bijvoorbeeld het vernatten van veengebieden). "Dat is zo'n 3% va het landbouwareaal", volgens Seedler. Zoveel mogelijk land moet voor de landbouw veiliggesteld worden volgens de DRV. Dat is volgens Seedler de enige manier waarop Duitsland een bijdrage kan leveren aan de wereldvoedselvoorziening.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden