Het is Brazilië dat de records aan elkaar rijgt met suikerproductie en -export. Daarnaast zijn de productieverwachtingen in Azië verbeterd, de Europese productie gestegen en is er sprake van een hogere suikerimport uit Oekraïne. Een verdere verlaging van de suikerprijs in Europa is aannemelijk, maar toch blijven zorgen over een suikertekort rondsluimeren, zeker op mondiaal niveau. In Europa voorziet de Franse suikerproducent Tereos slechts een beperkte groei in suikerbietenareaal komend seizoen, ondanks het goede rendement van suikerbieten.
Olivier Leducq, CEO van de Franse suikerproducent Tereos, ziet het Europese bietenareaal slechts met 2% tot 3% stijgen het komende seizoen, ondanks een goed rendement dankzij de toegenomen suikerprijs. Tijdens de suikerconferentie in Dubai gaf hij aan dat Europese suikerbietentelers de teelt een groot risico vinden. De teelt is fors duurder geworden de afgelopen jaren, terwijl goede opbrengsten door een grilliger klimaat met droogte verre van zelfsprekend zijn. Daarnaast neemt de kans op ziekten juist toe doordat het middelenpakket verder afneemt. Ook dat leidt tot minder opbrengst, waardoor Tereos de bietenteelt het komende seizoen slechts gering ziet toenemen in Europa.
Brazilië zet de toon
De zorgen over het mondiale suikertekort zijn de afgelopen maanden geslonken dankzij de zeer succesvolle suikerproductie in Brazilië. 's Werelds grootste suikerproducent heeft 42,2 miljoen ton suiker geproduceerd in seizoen 2023/24 volgens de nieuwste cijfers van de Braziliaanse suikerindustrievereniging Unica, een recordhoeveelheid. Het record maakt de lagere suikerproductie in Azië, dat het afgelopen seizoen kampte met weerfenomeen El Niño dat droogte bracht, in cijfers volledig goed. Ook elders in de wereld waar meer vraag is naar suiker, vult Brazilië dit aan. Het exportvolume - om maar weer eens aan te geven hoeveel het land exporteert - heeft dit seizoen met ruim 32 miljoen ton suiker weer een record verbroken. Niet voor niets dus dat de zorgen over een tekort zijn afgenomen.
Toch dalen de suikerprijzen op de spotmarkten in verschillende landen slechts gestaag of blijven ze zelfs stabiel. Bij de suikernoteringen op de termijnmarkt wisselen winsten en verliezen elkaar af, maar ze laten (nog) geen geleidelijke daling zien. De notering krabbelt zelfs weer wat op. Wel is volgens analisten in november de piekprijs bereikt, toen de termijnmarkt in Londen voorbij de $760 per ton schoot en daarmee het hoogste in bijna twaalf jaar noteerde. Gisteren (maandag 18 november) sloot het witte suikercontract op $628 per ton.
Suikertekort blijft rondsluimeren
Zorgen over de suikerproductie blijven toch wat rondsluimeren op mondiaal niveau en houdt daarmee de suikerprijs op het moment in de benen. De Internationale suikerorganisatie ISO voorzag begin maart nog een mondiaal suikertekort van ruim 600.000 ton suiker, al zijn enkele marktbureaus positiever gestemd. Feit is wel dat Brazilië komend seizoen 2024/25 opnieuw een hoge productie verwacht, maar de droogte die er al langere tijd heerst, eist zijn tol in het groeiseizoen. Dat bevestigde het Braziliaanse Datagro vorige week, dat een lagere productie ziet dan het record van afgelopen seizoen. Ook de komende periode wordt het droog. Daarnaast wordt de 'beperkte' exportcapaciteit van het land aangekaart, maar ondanks lange wachttijden in de havens vinden volumes hun weg.
Aan de andere kant valt de suikerproductie in Aziatische landen tegen, mede door de droogte die gecreëerd is door El Niño. Echter is de laatste berichtgeving in India wat minder negatief over de suikerproductie. Deze werd vorige week door de Indiase suikerindustriegroep ISMA verhoogd tot 34 miljoen ton, tegenover 33 miljoen eerder dit seizoen. Analisten verwachten dat dit geen verandering brengt van het exportverbod dat nog altijd geldt voor de tweede grootste suikerproducent ter wereld. In Thailand, een andere grote suikerexporteur, wordt geen verbetering verwacht van de productie.
De ontwikkelingen elders in de wereld hebben effect op de Europese suikermarkt, maar Europa volgt met de eigen productie en import en export ook haar eigen weg. De Europese suikerprijzen op de spotmarkt blijven momenteel wat onder druk staan. Doordat er simpelweg meer is geproduceerd dan een seizoen geleden, maar ook door de invoervrije suikerimport uit Oekraïne. Daarnaast waren de Europese suikerprijzen op de spotmarkt ook enorm hoog (voorbij de €1.000 per ton gestegen afgelopen zomer).
Onlangs werd de opschorting van invoerrechten en quota van Oekraïense landbouwproducten (waar suiker onder valt) opnieuw verlengd met één jaar. Dat leverde kritiek op doordat dit de EU-markten kan verstoren. Al snel volgde een voorstel om een aanpassing te doen in een aantal producten die al worden verstoord door de toegenomen invoer uit Oekraïne, waaronder suiker. Het Europees Parlement heeft hier vorige week definitief mee ingestemd. Zo moeten er bijvoorbeeld heffingen worden betaald als Oekraïne meer importeert dan een bepaald quotum en kunnen er extra maatregelen worden genomen wanneer een EU-lidstaat alsnog hinder ondervindt van invoer vanuit Oekraïne.