Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Europese importheffing vooral symbolisch

22 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het is of te nat of te droog, een gulden middenweg is tijdelijk niet aan de orde. In de VS speelt droogte op. Niet in de tarwegordel zoals vorig jaar maar in de Midwest, het maïsgebied bij uitstek. Het enige voordeel is dat er vroeg gezaaid kan worden. In Zuid-Amerika is het juist een overschot aan neerslag dat problemen veroorzaakt. Europa heeft vandaag het voorstel om de import van graan uit Rusland te beperken gepresenteerd. Een sterk staaltje symboolpolitiek of zelf een afleidingsmanoeuvre volgens critici.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot €0,75 hoger op €199,75 per ton. Op de CBoT sloot het tarwecontract 0,3% hoger op $5.46¾ per bushel. Maïs liet eveneens een plusje zien van 0,4% naar $4.40¾ per bushel. Soja bleef ook in het groen met 0,2% om daarmee uit te komen op $12.12 per bushel.

Het weer was afgelopen handelssessie een factor van belang op de granenmarkt. Volgens sommigen is het in het oosten van Oekraïne en Rusland te warm en te droog aan het worden voor de graangewassen. SovEcon kwam echter met een nieuwe oogstprognose voor Rusland en heeft de tarweopbrengst met 1,2 miljoen ton verhoogd naar 94 miljoen ton. Het USDA rekende in het afgelopen Wasde-rapport nog met 91,5 miljoen ton tarwe voor Rusland.

Droge en vroeg start
In de VS is een gebrek aan neerslag eveneens gespreksstof. Op de prairies is de uitgangspositie voor tarwe een stuk beter dan vorig seizoen. Afgelopen dag viel er in Oklahoma en Texas regen en in de voorspelling zit meer neerslag. Waar de regen tot nu toe aan voorbij trekt, is de Midwest. De grootste maïsproducerende staat Iowa heeft een bijzonder droge start van het seizoen. Dat hoeft voor de opbrengsten niet negatief te zijn. Telers kunnen vroeg zaaien en vorig jaar bleek dat ondanks een droog verloop van het groeiseizoen de opbrengsten goed of uitstekend waren. Dit seizoen liggen de kaarten anders geschud. De vochtreserves zijn afgelopen winter onvoldoende aangevuld en in verschillend delen van Iowa gelden beperkingen voor het gebruik van water of zijn beken en riviertjes simpelweg drooggevallen.

In Zuid-Amerika is niet droogte maar regen een probleem. Het noodweer dat delen van Argentinië en het zuiden van Brazilië trof eerder deze week is voorbij. Alles bij elkaar is er twee tot vier keer zoveel regen gevallen als gemiddeld de laatste dertig dagen en daar zijn de gewassen niet van opgeknapt. De graanbeurs van Buenos Aires verlaagde de opbrengstprognose voor maïs met 2,5 miljoen ton naar 54 miljoen ton. Dat is nog steeds een bovengemiddelde oogst. Het vijfjarig gemiddelde voor de maïsoogst in Argentinië staat namelijk op 50,2 miljoen ton. Voor soja houdt Buenos Aires de opbrengstverwachting wel gelijk op 52,5 miljoen ton.

Europa durft koe niet bij de hoorns te vatten
De Europese Commissie heeft vandaag het voorstel naar buiten gebracht om een importheffing op tarwe uit Rusland en Wit-Rusland in te stellen. Het tarief is €95 per ton voor granen en een heffing van 50% op oliehoudende zaden en derivaten zoals schroot. Sancties op de import van granen uit Rusland was tot nu toe uit den boze om te voorkomen dat de wereldvoedselvoorziening verstoord zou raken. Europa voert nu heffingen in om verstoringen van de interne markt te voorkomen. Het voorstel van de Commissie moet overigens nog wel door de Raad en het Europees Parlement.

Verschillende bronnen noemen het symboolpolitiek dat Europa bedrijft. Rusland en Wit-Rusland zijn beide kleine spelers op de Europese markt zeker als je het afzet tegen wat er de laatste twee jaar uit Oekraïne is gekomen. De import uit Oekraïne is het grote probleem waar onder andere de boerenprotesten deels tegen gericht zijn. Oekraïense telers hoeven niet aan dezelfde wetten en regels te voldoen als hun Europese collega's, maar krijgen in een voorstel van de Commissie van afgelopen woensdag wel voor een extra jaar nagenoeg onbelemmerd toegang tot die Europese markt. Dat voorstel zorgde voor wrevel bij onder meer Frankrijk en Polen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden