Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland geeft onder druk van Egypte tarwe vrij

11 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De twee met graan beladen schepen die aan de ketting lagen op last van de Russische autoriteiten zijn nu toch vertrokken. Daar kwam wel bemoeienis van Egypte bij kijken. De Amerikaanse opperbevelhebber in Europa waarschuwde dat Oekraïne afhankelijk blijft van munitie uit het Westen. In de VS nemen de zorgen over droogte in Kansas toe. De markt nam daarnaast een voorschot op het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif steeg afgelopen handelssessie met €3,50 naar €204,50 per ton. Op de CBoT pluste tarwe 0,1% en kwam daarmee uit op $5.58½ per bushel. Maïs zat wat steviger in de lift en sloot 0,7% hoger naar $4.34¼ per bushel. Soja deed een stap terug op de beurs in Chicago met 0,8%, wat de slotkoers op $11.64¾ bracht.

Rusland heeft de twee schepen van TD Rif vrij gegeven om uit te varen. Helemaal vanzelf is dat niet gegaan. Volgens anonieme bronnen heeft het Egyptische ministerie van Buitenlandse zaken zich ermee bemoeid. Caïro zou zich zorgen maken over de aanvoer van voldoende graan door de blokkade. De Russische agrowaakhond Rosselkhoznadzor wilde de voor export benodigde documenten niet afgeven omdat er 'systematische inconsistenties' in kwaliteit en voedselveiligheid in het graan op de schepen zouden zijn.

Dubbele agenda
Rosselkhoznadzor houdt naar eigen zeggen geen schepen tegen, maar controleert alleen of de lading voldoet aan de quarantaine en fytosanitaire eisen van het ontvangende land. Bloomberg schreef vorige maand dat met het blokkeren van de schepen het Kremlin TR Rif onder druk zet de bezittingen van het bedrijf 'tegen een schappelijke prijs te verkopen'. Zowel het Russische ministerie van Buitenlandse zaken als de Egyptische staatsinkoper Gasc hebben niet gereageerd op het nieuws dat de schepen nu wel vertrokken zijn.

De Amerikaanse generaal Christopher Cavoli, commandant van de Amerikaanse troepen in Europa waarschuwde dat Oekraïne afhankelijk blijft van bondgenoten voor de verdediging van het land. "Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik kan wel een beetje rekenen", aldus de generaal op de site van het Amerikaanse ministerie van Defensie. "Als ik naar de aanvoercijfers en naar de consumptiecijfers kijk zullen we Oekraïne moeten blijven steunen. Zo niet zal Oekraïne binnen vrij korte tijd geen artilleriegranaten meer hebben en ook geen luchtverdediging meer hebben."

Droogte is terug
In de VS nemen de zorgen over droogte in wintertarwestaat Kansas toe. De tarwe in Kansas staat er goed op, maar dat wil nog niet zeggen dat er topopbrengsten gehaald gaan worden volgens verschillende analisten. Rond de bloei en het vullen heeft het gewas nu eenmaal voldoende vocht nodig om de opbrengstpotentie waar te kunnen maken.

Vanavond Nederlandse tijd komt het USDA met het nieuwe Wasde-rapport. Uit een peiling van The Wall Street Journal blijkt van spelers op de markt in tarwe geen grote verschuivingen verwachten. Voor maïs en soja wordt wel een verlaging van de wereldeindvoorraden verwacht. Dat komt volgens deelnemers aan de enquête vooral door tegenvallende opbrengsten in Brazilië. In maart verwachte het USDA een oogst van 124 miljoen ton maïs en 155 miljoen ton soja in Brazilië. In de peiling van The Wall Street Journal wordt de Braziliaanse sojaoogst voor deze maand geraamd op 122,1 miljoen ton maïs en 151,7 miljoen ton soja.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden