Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

16 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer wil maar niet meewerken in Europa. Het Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) uit het VK trok daarover aan de bel. Tarweprijzen in het Zwarte Zeegebied maken een pas op de plaats, maar Rusland zag de graanexport wel een stap maken. In de VS gaat het nieuwe groeiseizoen voor maïs en soja redelijk goed van start. Over de tarwe op de zuidelijke prairies zijn wel zorgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot €0,25 hoger op €203,75 per ton. Tarwe op de CBoT sloot tarwe 0,8% lager op $5.51¾ per bushel. Maïs deed ook een stapje terug op de beurs on Chicago met 0,9% naar $4.31½ per bushel. Soja was de grootste daler en leverde 1,4% in om te sluiten op $11.58¼ per bushel.

Het lijkt maar niet droog te willen worden in Europa. Frankrijk heeft de op vier na natste maart achter de rug sinds de start van de metingen in 1958. In Groot-Brittannië viel in de eerste maanden van dit jaar 160% van de gemiddelde neerslagsom voor deze periode volgens Aura Commodities. Omdat het groeiseizoen niet meewerkt in Groot-Brittannië verwacht AHDB dat de tarwe-import van het VK boven het vijfjarig gemiddelde uit zal komen. Andere landen in Noordwest-Europa hebben vergelijkbare problemen volgens analisten.

Export boost
Ikar heeft de notering voor Russische Zwarte Zeetarwe gelijk gehouden op $210 per ton. De Russisch graanexport steeg ten opzichte van de voorgaande week met 27% naar 1,31 miljoen ton volgens SovEcon. Daarvan was 1,14 miljoen ton tarwe, een stijging van 39% ten opzichte van vorige week. Oekraïne exporteerde tot nu toe dit seizoen 37,6 miljoen ton graan, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw. De totale export loopt daarmee 4% achter op vorig seizoen. Oekraïne voerde 14,7 miljoen ton tarwe uit van 386.000 in de eerste weken van april. De tarwe-export is daarmee 9% groter dan vorig seizoen over dezelfde periode. Met 20,5 miljoen ton loopt de export van maïs 11% achter op vorige seizoen.

Kazachstan heeft de importban op tarwe per 12 april met zes maanden verlengd. Die importban werd een jaar geleden ingesteld door Kazachstan omdat illegale import van tarwe ervoor zorgde dat prijzen met circa 50% daalden volgens de regering. Volgens Kazachstans ministerie van Landbouw werd er jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen ton tarwe illegaal ingevoerd. Dat zou in Kazachstan voor een schadepost van circa $500 miljoen hebben gezorgd.

Vlotte start in de VS
In de VS komen de voorjaarswerkzaamheden langzaam op gang. 6% van het geplande maïsareaal is gezaaid volgens het wekelijkse Crop Progress-rapport van het USDA. Vorig jaar deze tijd was 7% gezaaid en het vijfjarig gemiddelde staat op 5%. Deze week is ook de eerste keer dit seizoen dat soja in het rapport is meegenomen. 3% is gezaaid en dat is gelijk aan deze week vorig seizoen. Het vijfjarig gemiddelde staat op 1%.

Door droogte op de zuidelijke prairies is de conditie van de wintertarwe er iets op achteruit gegaan deze week. Van het areaal krijgt 55% de rating goed of excellent tegen 56% vorige week. Vorig seizoen kreeg overigens maar 27% de conditie goed of excellent. Qua groei loopt de tarwe voor op vorig seizoen. 11% van de wintertarwe in de VS staat in de aar tegen 7% vorig seizoen. Het zaaien van zomertarwe loopt met 7% gezaaid iets voor op het vijfjarig gemiddelde dat op 6% staat. Gerst loopt wat achter met 11% gezaaid dit seizoen tegen 12% in het vijfjarig gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden