Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarweprijs maakt sprongen door extreem weer

7 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Granen zaten flink in de lift afgelopen handelssessie. Tarwe in het zuidwesten van Rusland had al te lijden onder droogte en daar dreigt nu ook nog eens vorst overheen te komen. In de VS zorgt regen in de cornbelt voor vertraging bij het zaaien van maïs en soja. Verder naar het zuiden in Brazilië is alles ontwricht door overstromingen. Gewassen die nog in het land staan hebben zware schade maar ook de keten eromheen is verstoord. Van veehouders die geen voer meer binnen krijgen tot slachterijen die stilvallen omdat er geen vee meer aangevoerd kan worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €5,50 naar €215,25 per ton. Het septembercontract sloot op €245,25 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met 4,3% naar $6.32¼ per bushel. Ook maïs en soja zaten in de lift. Maïs pluste 2,2% naar $4.57 per bushel. Soja steeg nog iets meer namelijk met 2,7% wat de slotkoers op $12.34¾ per bushel.

Het weer is de drijvende kracht achter de rally op granenmarkt afgelopen handelssessie. In het zuidwesten van Rusland is het droog. Alsof dat nog niet genoeg is wordt er voor dit deel van Rusland en het oosten van Oekraïne matige vorst voorspeld voor eind deze week. Dat kan volgens experts nog voor flinke schade in groeiende graangewassen zorgen.

De prijs voor Zwarte Zee-tarwe zit in de lift. Ikar noteert deze week $4 hoger op $216 per ton voor Russische tarwe geleverd aan de Zwarte Zee-havens. De Russische tarwe-export heeft afgelopen week wel een stap terug gedaan. SovEcon schrijft dat er afgelopen week 770.000 ton graan is geëxporteerd tegen 990.000 ton een week eerder. Van de graanexport afgelopen week was 670.000 ton tarwe.

Maïs zaaien vertraagt door regen
Regen op de cornbelt in de VS hinderde het zaaien van maïs afgelopen week, zo blijkt uit het nieuwe Crop Progress-rapport van het USDA. Van het geplande areaal zit 36% in de grond. Vorig jaar deze week zat 42% in de grond en het vijfjarig gemiddelde staat op 39%. Van de maïs die gezaaid is staat 12% boven tegen 9% in het vijfjarig gemiddelde. Het tempo van zaaien van soja neemt ook wat af. Een kwart van de soja is gezaaid tegen 30% vorig jaar deze week.

De conditie van wintertarwe is iets verbeterd deze week met 50% dat de rating goed of excellent krijgt tegen 49% vorige week. Vorig jaar deze week stond overigens maar 29% van het areaal wintertarwe in de VS er goed of excellent op. 43% van de wintertarwe staat in de aar vergeleken met 32% in het vijfjarig gemiddelde. In Arkansas en Noord-Carolina is de tarwe het verst ontwikkeld met in beide staten 81% in de aar.

Het zaaien van zomertarwe loopt voor op schema. In de zes grootste zomertarwestaten is 47% gezaaid. Vorig jaar deze week was dat 21% en het vijfjarig gemiddelde staat op 31%. Ook van de zomergerst is 47% van het geplande areaal gezaaid. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week is 44%.

Ontwrichtende overstromingen
Spelers op de sojamarkt zijn vooral bezig met de gevolgen van de overstromingen in het zuiden van Brazilië. De provincie Rio Grande do Sul is de op één na grootste sojaproducent van het land en circa een kwart van de soja moet nog gedorst worden. Voor de overstromingen werd de sojaoogst in de provincie op circa 22 miljoen ton geschat. Volgens lokale bronnen is daarvan 2 tot 3 miljoen ton verloren gegaan. Van de 30% tot 40% die nog geoogst moet worden is gemiddeld 70% tot 80% beschadigd, vooral op de lagergelegen percelen.

Naast de schade aan de gewassen ligt ook het transport grotendeels stil in de regio. Dat raakt niet alleen akkerbouwers. Twaalf kippenslachterijen liggen deels stil en vijf varkensslachterijen krijgen geen of onvoldoende varkens aangevoerd. Veehouders teren ondertussen in op de voorraad voer, zo waarschuwen lokale brancheverenigingen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden