Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Aandacht tarwemarkt gaat van Rusland naar de VS

15 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Van droogte en vorst in Rusland verschuift de aandacht op de tarwemarkt nu naar de prairies in de VS. Daar zit de potentie in de wintertarwe voor goede opbrengsten, zo blijkt uit de eerste resultaten van de Crop Tour. Uit Brazilië kwam Conab met nieuwe opbrengstverwachtingen. Vooral soja springt eruit; het noodweer en de overstromingen in Rio Grande do Sol komen in die cijfers namelijk niet terug.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif deed een stap terug gisteren en sloot €9 lager op €249,75 per ton. Op de CBot was er eveneens een correctie na de flinke stijging. Het julicontract voor tarwe daalde met 2,1% naar $6.72½ per bushel. Maïs leverde 1% in en kwam daarmee uit op $4.67½ per bushel. Soja is zoals bijna gebruikelijk de laatste dagen de meest stabiele factor en leverde 0,4% in. Dat bracht de slotkoers op $12.14½ per bushel.

Het weer is en blijft vooral in de tarwemarkt de smaakmaker. Van de problemen met droogte en vorst in Rusland is de aandacht van spelers op de markt verschoven naar de tarwe in de VS. Het USDA gaf daar eerder deze week al een aanzet voor met het Crop Progress-rapport. De helft van de wintertarwe in de VS staat er goed of excellent op. Dat is gelijk aan vorige week en de beste stand sinds 2020. Voor het zuidwestelijke deel van de prairies voorspellen sommige weermodellen regen. Hoewel het geen zekerheid is dat die regen valt, is het wel een dempende factor op de tarwemarkt.

Deze week is de Kansas Wheat Quality Tour van start gedaan. Voor het midden-noorden van Kansas is het opbrengstpotentieel goed, zo blijkt uit de eerste resultaten van de tour. Door regen in Oklahoma en het zuiden van Kansas verwachten analisten dat daar ook de potentie is voor goede opbrengsten.

Overstromingen Brazilië vergeten?
Conab kwam gisteren met nieuwe opbrengstverwachtingen voor Brazilië. De cijfers van de dienst die onder het Braziliaanse ministerie van Landbouw valt wekte verbazing. De verwachte sojaproductie komt uit op 147,7 miljoen ton tegen 146,2 miljoen ton in de prognose van vorige maand. Dat is ruim onder de 154 miljoen ton waar het USDA op rekent. De verrassing zit erin dat de overstromingen in de zuidelijke provincie Rio Grande do Sol niet lijken meegenomen. Conab houdt de opbrengst namelijk gelijk op 21,4 miljoen ton. Verschillende private marktbureaus en analisten zitten in hun voorspelling voor Rio Grande do Sol op of onder de 20 miljoen ton.

De maïsoogst in Brazilië wordt geschat op 111,6 miljoen ton door Conab. Dat is 700.000 ton meer dan in de vorige voorspelling. Die hogere opbrengst komt vooral door betere verwachtingen voor de tweede teelt maïs, de safrina-oogst. De opbrengst van de volgteelt maïs wordt nu geraamd op 86,2 miljoen ton. De verwachte opbrengst voor tarwe is wel naar beneden bijgesteld door Conab, naar 9 miljoen ton. Dat is 7% minder dan de vorige voorspelling. Dat komt voornamelijk door een kleiner areaal waarschijnlijk door de overstromingen in Rio Grande do Sol.

Tik voor soja
In de VS is de sojasector niet gelukkig met het besluit van Biden om used cooking oil (gebruikt frituurvet) uit China buiten de lijst van producten te houden waar een hoger invoertarief voor geldt. Used cooking oil is een substituut voor sojaolie voor de productie van biodiesel. Dat de regering Biden het invoertarief van used cooking oil niet verhoogt, wordt door analisten als een bearish signaal voor soja opgevat.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden