Elena Larina / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe in de lift door onrust in Zwarte Zeegebied

21 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe zette een flinke stap omhoog afgelopen handelssessie. Naast een weerspremie wordt ook de oorlogspremie verhoogd. Spelers op de markt zijn er niet gerust op dat het meevalt met de vorstschade in granen in Rusland en dat de infrastructuur ongeschonden blijft in een mogelijk voorjaarsoffensief in Oekraïne. In de VS hebben akkerbouwers een inhaalslag gemaakt met het zaaien van maïs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €9,75 hoger op €256,50 per ton. Op de CBot pluste tarwe 5,8% hoger naar $6.88¾ per bushel. Maïs zat eveneens in de lift en sloot 1,8% hoger op $4.60½ per bushel. Ook soja schreef groene cijfers en sloot 1,6% hoger op $12.48 per bushel.

Tegenvallers in het Zwarte Zeegebied zijn de belangrijkste oorzaak van de rally in tarwe gisteren volgens analisten. Marktbureau Ikar schat dat circa 900.000 hectare graan vorstschade heeft door de lage temperaturen eerder deze maand. De prijs voor Russische tarwe zat afgelopen week mede daardoor fors in de lift. Ikar zet de notering op $239 per ton tegen $221 een week eerder. SovEcon verwacht dat Rusland deze maand 4,1 miljoen ton tarwe zal exporteren. In april voerde Rusland 4,6 miljoen ton tarwe uit.

Naast vorst ook droogte
Niet alleen het zuiden van Rusland had te maken met vorst. Ook in delen van Oekraïne zakte het kwik onder nul. Het Oekraïense APK-Inform schat dat de opbrengst van tarwe en andere granen circa 20% tot 30% lager uit kan vallen door vorstschade. Behalve dat het vriest, blijft het ook droog in het oosten van Oekraïne, het zuiden van Rusland en het westen van Kazachstan. Tot het einde van de maand wordt geen neerslag van betekenis voorspeld in het gebied.

Niet alleen het weer zorgt voor onrust. Het lijkt erop dat de oorlog in Oekraïne ook weer heviger wordt. Het Russische voorjaarsoffensief neemt serieuze vormen aan volgens sommige experts wordt landwerk in delen van het oosten van Oekraïne lastig. Oekraïne heeft daarnaast recent een droneaanval uitgevoerd op de haven van Novorossiejsk. Dat is een belangrijke haven voor de Russische graanexport. De oorlogspremie in de graanprijs wordt door deze ontwikkelingen weer verhoogd door de handel.

Volgas zaaien
In de VS is de wintertarwe er iets op achteruit gegaan, zo blijkt uit het nieuwe Crop Progress-rapport van het USDA. 49% van het areaal krijgt de status goed of excellent tegen 50% vorige week. Het zaaien van zomertarwe gaat in rap tempo. Van het geplande areaal zit 79% in de grond tegen 65% in het vijfjarig gemiddelde voor deze week. Met gerst zijn de Amerikaanse telers net iets minder ver met 78% gezaaid. Het vijfjarig gemiddelde staat op 74%.

De meest aandacht van analisten gaat uit naar maïs. Daar hebben de Amerikaanse boeren het been bijgetrokken. Vorige week was 49% en deze week is dat 70%. Daarmee raken de telers weer in het spoor van het vijfjarig gemiddelde dat op 71% staat. Vorig jaar was overigens 76% gezaaid. Het ideale zaaivenster is circa de eerste helft van mei. Tot 1 juni kan er maïs gezaaid worden zonder heel veel in te boeten in de potentiële opbrengst volgens experts. Met het zaaien van soja lopen de Amerikaans telers wel voor op het vijfjarig gemiddelde. 52% is gezaaid tegen 49% in het vijfjarig gemiddeld.

Stakingen in Argentinië komen Braziliaanse sojaverwerkers en -exporteurs niet slecht uit. Door verminderde beschikbaarheid van sojaolie en -schroot uit Argentinië wijken importeurs uit naar Brazilië. Volgens Cepea is de prijs van sojaschroot met 3% gestegen. Sojaolie is nog wat harder gestegen. Telersprijzen voor soja zitten minder in de lift. Gemiddeld is de prijs die telers voor soja krijgen met ongeveer 0,5% gestegen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden