Agrifoto

Nieuws granen

Graanpoolprijs Agrifirm flink omlaag in lastig jaar

30 Mei 2024 - Jesse Torringa

Agrifirm heeft de graanpoolprijzen van oogst 2023 bekendgemaakt. De coöperatie geeft aan dat de oogst lastig verliep met lagere opbrengsten en mindere kwaliteit tot gevolg. Daarnaast maakte ook de markt een moeilijke tijd door. Waar komen de poolprijzen voor graan van Agrifirm op uit?

De basis-poolprijs voor voertarwe met voorschot komt uit op €185 per ton en zonder voorschot is dat €188,40 per ton. Daarmee ligt de poolprijs ruim €100 per ton lager dan voor oogst 2022, toen voertarwe uitkwam op €292,50 per ton. Voor baktarwe met een hectolitergewicht van minstens 76 kilo komt de poolprijs inclusief voorschot uit op €189 per ton. De bewaarpool van voertarwe ligt qua prijs dicht bij de basispool en hiervoor keert Agrifirm €187,50 per ton uit aan zijn leden. Bovenop deze prijzen keert de coöperatie nog €0,60 per ton ledenvoordeel uit aan haar leden. 

Kwaliteit brouwgerst mager
De basispool voor voergerst komt met voorschot uit op €172 per ton. Ook hier geldt een voorschot van €3,40 per ton. De brouwpremie kon maximaal oplopen met €35 tot €207 per ton voor premium-brouwgerst en whiskey-brouwgerst. De bewaarpool voor voergerst komt uit op €176,50 en de bewaarpool voor premium-brouwgerst op maximaal €211,50.  Agrifirm geeft aan dat het voor de meeste partijen niet mogelijk was om de gerst te verkopen als brouwgerst vanwege de kwaliteit. De wintergerst die veelal voor de regenperiode geoogst was, werd goed geaccepteerd als brouwgerst. De meeste zomergerst is als voergerst vermarkt. De basispool voor veldbonen komt uit op €270 per ton.

'Jaar om snel te vergeten'
De coöperatie meldt verder dat het graan er in het voorjaar van 2023 aanvankelijk goed voorstond, maar de weersomstandigheden gedurende de zomer een negatief effect hebben gehad op zowel de opbrengst als kwaliteit. Zo heeft storm Poly, die op 5 juli door Nederland raasde, veel graan platgeslagen en vervolgens bleef het water met bakken uit de lucht vallen tot pas half augustus. "De oogst kenmerkte zich door tegenvallende opbrengsten en matig tot slechte kwaliteit van zowel de tarwe als de gerst. De gemiddelde opbrengst ligt dit jaar dan ook beduidend onder het meerjarig gemiddelde", zo laat de coöperatie weten aan haar leden.

Naast de oogst zat ook de markt niet mee. In de gehele poolperiode was er een flauwe stemming, meldt Agrifirm in het bericht. "Er was relatief veel aanbod vanuit landen om ons heen, zoals Frankrijk en Duitsland, maar de grootste invloed op de granenmarkt was de goede opbrengst gerealiseerd in Oost-Europa. Dat gaf daardoor veel aanbod op de wereldmarkt. Dit in combinatie met een minder vragende markt dan voorgaande jaren, zorgde ervoor dat de prijzen voor granen continue onder druk bleven staan. Dit resulteerde vanaf het voorjaar in een dalende tendens tot een prijsniveau van ver voor de oorlog. Graanoogst 2023 moeten we afsluiten als een jaar om snel te vergeten. Gelukkig lijken door de groeiomstandigheden wereldwijd de marktomstandigheden van oogst 2024 een heel stuk positiever."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden