Artem Grebenyuk / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

'Oekraïne moet geen ruzie zoeken met EU over graan'

12 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Aan de dalende trend op de tarwemarkt kwam gisteren een einde. Er wordt minder regen voorspeld voor het Zwarte Zeegebied dan eerder verwacht en daar werden spelers op de tarwemarkt nerveus van. In Frankrijk is droogte geen probleem. Daar is juist een teveel aan water, zo bleek gisteren weer eens uit een rapport van het Franse ministerie van Landbouw. Later vandaag komt het USDA met het Wasde-rapport. Vooral voor Zuid-Amerika rekenen analisten op aanpassingen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €7,50 hoger op €246,50 per ton. Op de CBoT toonde tarwe ook herstel. Het julicontract sloot 3,1% hoger en kwam daarmee uit op $6.26½ per bushel. Maïs en soja deden afgelopen handelssessie een stapje terug. Maïs leverde 0,5% in en sloot op $4.49¼ per bushel. Soja verloor 0,9% naar $11.78 per bushel.

De tarwemarkt is een weermarkt, zo werd gisteren weer eens duidelijk. De weermodellen voorzien toch minder regen dan eerder voorspeld in het Zwarte Zeegebied en dat miste het effect op de tarwemarkt niet. Een belangrijke tarweregio in Rusland, Rostov kondigde gisteren de noodtoestand af wegens droogte. Daar stopte het nieuws uit Rusland niet. De voorzitter van de Russische bond van graanhandelaren schat dat 15% tot 30% van het Russische wintergraanareaal schade heeft door de vorst van begin mei. Dat is een veel hoger percentage dan dat het Russische ministerie van Landbouw noemde. Het Kremlin had het over 1 miljoen hectare met vorstschade, wat neerkomt op circa 4% van het areaal wintertarwe.

Nat en koud voorjaar
In Frankrijk werkt het weer ook niet mee. Het verhaal is u waarschijnlijk wel bekend: het is nat, koud en er is weinig zon. Volgens het Franse ministerie van Landbouw is er in de maanden maart, april en mei bij elkaar 45% meer regen gevallen dan gemiddeld. Daarnaast waren er 20% minder zonuren en bleef het relatief koel. Ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van schimmel. Het ministerie schat de oogst voor wintergerst in Frankrijk op 8,6 miljoen ton. Dat is 10,7% minder dan afgelopen seizoen. De opbrengstraming voor koolzaad komt uit op 4,2 miljoen ton, een daling van 1,2% ten opzichte van vorig seizoen.

Oekraïne moet wensen van de EU respecteren
Oekraïne moet geen ruzie zoeken met de EU over de export van agrarische producten. Die oproep komt uit een opvallende hoek, namelijk van Andriy Verevskyi, de eigenaar van het Oekraïense landbouwconglomeraat Kernel. Kernel is een van de grootste exporteurs van zonnebloemolie ter wereld en een grote speler in ander agrarische producten. "Ik denk dat Oekraïne niet met Polen of andere Europese landen moet vechten over invoerrechten en de bescherming van de Europese markt", vertelt Verevskyi aan de Financial Times. "We hebben genoeg andere exportmarkten zoals India, Afrika, Azië, China enzovoorts en ik denk niet dat we de relatie tussen Europa en Oekraïne op het spel moeten zetten vanwege landbouwproducten."

De wens van Polen en andere oostelijke lidstaten om de eigen markt te beschermen door de import van producten uit Oekraïne te weren moet door Kiev gerespecteerd worden volgens Verevskyi. Oekraïne moet samenwerking zoeken op terreinen die belangrijker zijn. Verschillende (oostelijke) EU-lidstaten hebben een belangrijke rol gespeeld met het leveren van wapens en het opnemen van honderdduizenden vluchtelingen.

Wasde
Vanavond Nederlandse tijd komt het USDA met de mei-editie van het Wasde-rapport. Voor de maïs- en sojaproductie in de VS worden geen grote wijzigingen verwacht door analisten. Het is nog net te vroeg voor definitieve areaalcijfers, dus schuift het USDA grote aanpassingen waarschijnlijk een maand door. Voor Zuid-Amerika worden wel verschuivingen verwacht. In Argentinië wordt een aanpassing in maïs verwacht vanwege droogte. In de april-editie van het Wasde deed het USDA nauwelijks aanpassingen in de Braziliaanse sojaoogst door de overstromingen in Rio Grande do Sul. Sommige analisten verwachten daar nu een correctie op.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden