Maykova Galina / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Rusland zorgt voor onrust op tarwemarkt

18 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In Nederland en een groot deel van Europa wachten we misschien op een periode met droger weer. Spelers op de granenmarkt reageerde afgelopen handelssessie op regen in de weerberichten. In het Zwarte Zeegebied is regen gevallen waardoor droogtestress in de granen afneemt en in de VS zet warm, droog weer in de cornbelt niet door. Dat zette koersen over de hele linie onder druk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €6,50 lager op €230,25 per ton. Dat is het laagste slot in zes weken. Op de CBoT kreeg tarwe ook een flinke tik te verwerken en zakte naar het laagste punt in twee maanden. Het julicontract op de beurs in de VS sloot 3,5% lager op $5.91½ per bushel. Maïs sloot ook in het rood en leverde 1,4% in om uit te komen op $4.43¾ per bushel. Soja sloot 1,9% lager op $11.57¾ per bushel.

Berichten uit Rusland zorgen voor druk op de tarwemarkt. De Russische exporteurs zijn weer aan het stunten met de prijs. Ikar verlaagde de notering voor Russische Zwarte Zee tarwe met $8 naar $234 per ton. Volgens SoveEcon heeft Rusland in mei 4,4 miljoen ton tarwe geëxporteerd tegen 4,6 miljoen ton in april.

Komt de regen te laat?
Er is in het Zwarte Zeegebied ook regen gevallen de afgelopen dagen. Volgens private bureaus heeft daardoor nog maar 25% van de tarwe in het zuiden van Rusland te kampen met droogtestress. Of de granen van de regen kunnen profiteren, daar zijn experts het niet helemaal over eens. De oogst staat in de zuidelijkste regio's al voor de deur en regen tijdens afrijpen heeft doorgaans geen gunstig effect op de kwaliteit van de tarwe en heeft maar beperkt effect op de uiteindelijke opbrengst.

In de VS is al veel meer wintertarwe geoogst dan door analisten werd verwacht. Uit het Crop Progress-rapport van het USDA blijkt dat 27% van het areaal is gedorst. Vorig jaar deze week was dat 13% en het vijfjarig gemiddelde staat op 14% geoogst. Het verst gevorderd met dorsen zijn boeren in Oklahoma waar 83% geoogst is. In de grootste tarwestaat Kansas is 28% gedorst. De conditie van de wintertarwe die nog vaststaat is er iets op vooruit gegaan. 49% van het areaal in de VS staat er goed of excellent op volgens het USDA. Dat was vorige week 47%. Bij zomertarwe krijgt 76% van het areaal de rating goed of excellent. De relatief goede stand van de tarwe, maar vooral het hoge tempo bij de oogst, zet volgens analisten de Amerikaanse tarwemarkt onder druk.

Maïs en soja gaan er iets op achteruit
De maïs zit nagenoeg allemaal in de grond. Deze week dan ook geen plantvoortgang meer voor dit gewas in het Crop Progress-rapport. De stand van de maïs is wel iets achteruit gegaan volgens het USDA. 72% van het areaal staat er goed of excellent op tegen 74% vorige week. Het zaaien van sojabonen zit in de afrondende fase. 93% van het geplande areaal zit in de grond tegen 93% in het vijfjarig gemiddelde. Vorig seizoen deze week was overigens 97% van de soja gezaaid. Net als bij maïs is de conditie van soja wel wat achteruit gegaan. 70% staat er goed of excellent op tegen 70% vorige week.

Dat maïs en soja afgelopen handelssessie onder druk stonden heeft volgens analisten meer met de weerberichten te maken dan met de cijfers van het USDA. Het warme droge weer dat werd voorspeld voor de cornbelt zet toch niet door. In plaats daarvan komen er buien en blijft het wat koeler. Dat is voor de groei van maïs en soja gunstig.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden