B Brown / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Russische raketaanvallen krijgen geen grip op granen

9 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De spanning in het Zwarte Zee gebied loopt verder op door de recente Russische raketaanvallen op Oekraïne. De granenmarkt reageert daar echter maar beperkt op. Gunstige omstandigheden voor de oogst van wintertarwe in het zuiden van Rusland en op de prairies in de VS hebben meer grip op de markt. Het USDA deed met het nieuwe Crop Progress-rapport ook nog een duit in het zakje.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €7 lager op €221,25 per ton. Ook op de CBoT moest tarwe een veer laten en sloot 3,4% lager op $5.53 per bushel. Maïs zakte afgelopen handelssessie nog iets harder met 3,8%. De slotkoers kwam daarmee uit op $3.95¾ per bushel. Bij soja bleef het verlies beperkt tot 1,2% naar $11.74¼ per bushel.

In Nederland hebben we vandaag een oprisping van zomerweer voor er nieuwe buien komen, maar in andere delen van de wereld zit wel vast droog weer in de voorspellingen. Dat is vooral te merken op de tarwemarkt. In Rusland blijft het de komende twee weken droog. Ideale omstandigheden voor de oogst van wintertarwe. De prijs voor Russische Zwarte Zee-tarwe staat dan ook onder druk. Ikar verlaagde de notering met $10 naar $216 per ton FOB (op het schip geleverd). Deels is er extra aanbod van boeren en coöperaties die de laatste restjes uit de silo's van vorige oogst aanbieden en deels worden er zaken gedaan met de nieuwe oogst.

De markt reageert niet erg op de aanvallen van Rusland waarbij onder andere een kinderziekenhuis in Kiev werd geraakt. Hierdoor loopt de spanning in het Zwarte Zeegebied op, maar volgens verschillende analisten wegen voor handelaren de goede opbrengstverwachtingen voor granen in de VS zwaarder.

Combines houden de vaart er in
Ook in de VS werkt het weer mee bij de tarweoogst. De combine-karavaan mindert nog geen vaart als we het Crop Progress-rapport van deze week erbij pakken. 63% van het areaal wintertarwe is gedorst, redelijk in lijn met de verwachtingen. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat op 52% geoogst. Vorig seizoen stond deze week de teller op 43%. In de grootste tarwestaat Kansas is 92% van de wintertarwe geoogst. Verder naar het noorden, in Montana is er nog geen wintertarwe geoogst volgens het USDA. In Idaho en Washington is wel een heel klein beginnetje gemaakt met respectievelijk 1% en 2% geoogst. De conditie van zomertarwe is verbeterd volgens het USDA. Deze week krijgt 75% de rating goed of excellent tegen 72% vorige week.

De stand van maïs is deze week ook wat verbeterd met 68% goed of excellent tegen 67% vorige week. De groei loopt voor op het vijfjarig gemiddelde. 24% van de maïs staat in de pluim tegen 14% in het vijfjarig gemiddelde. Over de stand van de maïs is bij lokale bronnen nog wel wat te doen. De buien van afgelopen week hebben het gewas voor een deel zeker goed gedaan. Helaas is dat niet overal zo. Er komen ook melding van forse hagelschade voorbij.

Soja blijft niet achter bij maïs en zomertarwe en ook hier is de conditie van het gewas erop vooruit gegaan. 68% van het areaal krijgt de rating goed of excellent tegen 67% vorige week en 55% vorig jaar deze week. De groei loopt ook wat voor op het vijfjarig gemiddelde met 34% van het gewas in de bloei dit seizoen tegen 28% in het gemiddelde. Op 9% van het areaal worden al peulen gevormd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden